Administracija predsjednika Joe Bidena objavila je u srijedu slanje skoro 3.000 vojnika u istočnu Evropu u narednim danima, u jeku sporenja sporenja s Rusijom oko Ukrajine.

Oko 1.700 vojnika iz 82. zrakoplovne divizije u Fort Braggu trebalo bi stići u Poljsku, saopćili su poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak i Pentagon u srijedu, ali će oni boraviti samo na privremenoj bazi.

Očekuje se da pored njih skoro 300 vojnika bude poslano u Njemačku, gdje će biti oformljen zajednički štab savezničkih snaga.

Blaszczak je objavio u četvrtak navečer da je "isturena grupa" već stigla u Poljsku.

- Ovo je jasan signal savezničke solidarnosti - napisao je on na Twitteru, postavljajući fotografije vojnika kako iskrcavaju opremu iz transportnog aviona C-130 Hercules.

Privatni emiter programa TVN24 prikazao je dva američka aviona kako se iskrcavaju na aerodromu Rzeszow-Jesionka u južnoj Poljskoj u petak. TV stanica je javila da je do sada sletilo šest američkih aviona.

Prvi američki vojnici koji pojačavaju NATO saveznike u istočnoj Evropi i Njemačkoj u jeku ruskog gomilanja vojnika u blizini ukrajinske granice stigli su u Njemačku, saopćila je Evropska komanda američke vojske u petak.

- Vojnici iz 18. zrakoplovnog korpusa doputovali su u Wiesbaden danas - navodi portparol komande u saopćenju, dodajući da će oni uspostaviti štab u Njemačkoj kako bi podržali 1.700 vojnika koji bi se trebali razmjestiti u Poljsku.

Američka vojska već ima oko 4.500 vojnika u Poljskoj, u okviru NATO-a i u bilateralnom kapacitetu, od kojih je većina ssmještena na zapadu zemlje na rotirajućoj osnovi.