open-navfaktor-logo
search
Veličanje zločinaca
Slavonski Brod više nema ulicu ustaše Budaka, šta čeka HDZ i "promicatelj evropskih vrijednosti" u Mostaru
Gradsko vijeće Slavonskog Broda većinom glasova odlučilo je preimenovati ulicu ustaškog ideologa Mile Budaka u ulicu 108. brigade Hrvatske vojske u prvom dijelu te u drugom dijelu u ulicu generala Petra Stipetića. 
12.04.2022. u 13:36
get url
text

Za ovu odluku je glasalo 13 vijećnika, a osam njih, iz koalicije Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) - Hrvatska stranka prava (HSP) bilo je uzdržano. 

- Jako je dobro da je ovo uopće došlo na dnevni red, a svako onaj ko ne zna zašto se ne treba zvati ovako kao do sada, mislim da nije vrijedan vijećničke dužnosti - kazao je predsjednik Gradskog vijeća Stribor Valenta koji je nezavisni vijećnik.

I dok u Hrvatskoj lokalne zajednice prave otklon od zločinačkog ustaškog pokreta i fašističke tvorevine tzv. Nezavisne Države Hrvatske, u Bosni i Hercegovini, tačnije u Mostaru, ulice i dan-danas nose imena po ratnim zločincima. 

VEZANI TEKST - Ostaju li Draža Mihailović, Mile Budak: Općine u BiH rekle šta misle o promjeni naziva ulica

U gradu na Nerertvi postoje ulice, osim po Budaku, po komandantu ustaške Crne legije Juri Francetiću, ustaškom aktivisti Ivi Zeleniki Tovarniku, Đuri Spuževiću, Rafaelu Bobanu, Mladenu Lorkoviću i Anti Lokiću.

I tako HDZ BiH i njegov čelnik Dragan Čović, koji se ni kriv ni dužan sam proglasio "promicateljem evropskih vrijednosti", ne čini ništa da promijeni sporne nazive ulica. Njemu nikakav problem ne predstavljaju ideolozi i izvršioci zločinačkog ustaškog pokreta. Baš onako evropski i civilizovano. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.