open-navfaktor-logo
search
PREKOGRANIČNI ŠOPING
Slavonci u Bosni dnevno troše stotine hiljada KM, a dolaze i zbog frizure, automehaničara...
Omiljena destinacija je Orašje, a MAXI d.o.o. Orašje u prošloj godini ostvario je prihode u visini od 57.323.164 konvertibilnih maraka i dobit od 1.688.454 KM
07.07.2019. u 10:30
get url
text
Granični prijelaz Orašje

Bosanska Posavina i dalje je prava šoping-meka za brojne Slavonce koji svakodnevno, posebice vikendom, odlaze preko granice i kupuju u Orašju, Brčkom, Bosanskom Brodu, Bosanskoj Gradišci...

Dodatna pogodnost prekograničnog šopinga je povrat poreza na dodanu vrijednost, koji se u BiH obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 posto, piše glas-slavonije.hr.

Prema informacijama koje je Glasu Slavonije dostavio Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prvih šest mjeseci ove godine strani državljani su pri napuštanja carinskog prostora BiH podnijeli 192.495 zahtjeva za povrat PDV-a u ukupnom iznosu od 8.780.893,12 konvertibilnih maraka. I to na ispostavljene račune za kupljenu robu u vrijednosti od 60.433.205,62 KM.

Slavonci odlaze po hranu, odjeću, obuću, PVC stolariju, namještaj, zidne pločice, sanitariju, opremu za bebe... U apotekama kupuju tablete protiv bolova, antidepresive i druge lijekove koji se u Hrvatskoj mogu kupiti isključivo na recept, vitamine, kreme, toplomjere sa živom i druga pomagala.

Nerijetko i mostom preko Save potegnu u Brčko zbog frizure i novih pramenova, a brojni vozači zbog mehaničarskih usluga.

O potrošnji i činjenici da kupci iz Hrvatske u trgovinama u Orašju ostavljaju milione govori i podatak da je  MAXI d.o.o. Orašje u prošloj godini ostvario prihode u visini od 57.323.164 konvertibilnih maraka i dobit od 1.688.454 KM.

Novinari Glasa Slavonije pišu da se iz Hrvatske u Orašje ne ide samo zbog kupovine. U taj grad iz susjedne države se dolazi i zbog  osvježenja i zabave na bazenima, a sve im je primamljivije i "tuzansko more"- kompleks Panonskih jezera u strogom centru Tuzle.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.