open-navfaktor-logo
search
Za slobodu
Slavne francuske glumice režu svoju kosu u znak podrške Irankama
Slavne francuske glumice poput Juliette Binoche (58) i Isabelle Huppert (69) odrezale su pramenove svoje kose u činu podrške Irankama koje protestuju zbog smrti 22 - godišnje Mahse Amini, nakon što ju je uhapsila policija za ćudoređe (moral op.a.).
05.10.2022. u 16:22
get url
text

Protesti u Islamskoj Republici održavaju se svaki dan otkad je Amini umrla 16. septembra u zatvoru u Teheranu, nakon privođenja zbog neispravnog nošenja hidžaba.

- Za slobodu - rekla je Binoche prije nego što je odrezala velik pramen svoje kose i pokazala ga kameri. U rezanju kose su joj se pridružile i druge glumice i pjevačice, uključujući Marion Cotillard (47) i Isabelle Adjani (67).

- Mahsu Amini zlostavljala je policija za ćudoređe dok nije umrla. Sve što je učinila bilo je da je nosila maramu na neispravan način. Umrla je jer joj je nekoliko pramenova kose bilo izloženo - stoji u Instagram videu objavljenom na stranici soutienfemmesiran (podrška za žene Irana) na kojoj se objavljuju snimke "šišanja".

Ta objava se proširila i na drugim društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera.

- Iranke očekuju podršku međunarodne zajednice. Ovo je lijep način da se pokaže ta podrška - napisao je Richard Sedillot koji je pokrenuo tu kampanju.

- Ovo je samo prvi korak, nadam se da će ga pratiti svi u svijetu, ne samo glumice, nego i drugi. Muškarci isto mogu rezati svoju kosu, mislim da će se to dogoditi - dodao je.

U tome su ga poslušali pravnici, medijske ličnosti i druge žene u Francuskoj.

Svoju kosu je u Evropskom parlamentu tokom plenarne sjednice u srijedu odrezala i švedska zastupnica Abir Al-Sahlani, rođena Iračanka.

- Dok Iran ne bude slobodan, naš će bijes biti veći od tlačitelja. Dok Iranke ne budu slobodne mi ćemo stajati uz vas - kazala je prije nego što je odrezala "rep".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.