open-navfaktor-logo
search
Nastavljeno suđenje
Slavica Injac: Iste mjere bih i sada preduzela prema "Bobar banci"
Svjedočenjem optužene Slavice Injac u Banjoj Luci je na Okružnom sudu nastavljeno suđenje bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske, koja je govorila o nadležnostima i odgovornosti Agencije u slučaju propasti "Bobar banke".
02.12.2022. u 15:36
get url
text

Slavica Injac, koja je optužena za zloupotrebu položaja u slučaju propasti "Bobar banke", izjavila je da ni danas ne bi uradila ništa drugačije osim što bi više pažnje posvetila medijima i odnosu Agencije sa medijima.

- Iste mjere bih i sada preduzela prema banci. Samo bih se drugačije ponijela prema medijima. Mediji su Agenciju za bankarstvo izabrali kao žrtvu. Opozicija nas je napadala, pozicija nas nije branila, javnost nas je napadala - kazala je Slavica Injac svjedočeći pred Vijećem Okružnog suda u Banjoj Luci.

Ona je, odgovarajući na pitanja svog advokata Vlade Adamovića, rekla kako Agencija za bankarstvo nije mogla uraditi ništa više od onoga što je uradila. Kazala je kako Agencija nije mogla da zna za duple evidencije te da nije mogla znati za nestanak deset miliona konvertibilnih maraka iz trezora banke.

- Mnogo ljudi je znalo da se tu ne radi kako treba, a niko nije ni anonimno obavijestio Agenciju da postoji problem. Tek kada smo uveli privremenu upravu u banku, pronašli smo duple evidencije. Nismo mi mogli to ranije znati ako nečega nema u knjigama - rekla je Injac.

Ona se tereti da je, kao direktorica Agencije za bankarstvo RS-a, znala da ta banka posluje sa velikim kreditnim rizikom, ali da tim povodom nije ništa učinila.

Kazala je i da niko nije mogao očekivati da Nadzorni odbor banke radi protiv njenog interesa. Rekla je i da je banci najviše naštetio njen vlasnik, pokojni Gavrilo Bobar. Svjedočeći je kazala i da Agencija ne može biti odgovorna za poslovanje banke, za depozite i deponente jer to nije njen zadatak.

Injac je dodala da Agencija, koja je regulator, "kao takva nema upliva u poslovnu politiku banke, koja je dugo imala pozitivne finansijske rezultate i revizorske izvještaje, kao i da je uspijevala da se uskladi sa nalozima Agencije".

Tužilac Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske Snježana Petković nije imala pitanja za optuženu, pravdajući izostanak pitanja činjenicom da optužena nije bila u obavezi da polaže zakletvu prije svjedočenja.

Optužnicu u predmetu "Bobar banka" Tužilaštvo BiH je u martu 2017. godine podiglo protiv 16 osoba. Njima je stavljeno na teret da su organizovanim djelovanjem pričinili štetu od 122,5 miliona konvertibilnih maraka, što je na kraju dovelo do propasti "Bobar banke". Suđenje Slavici Injac je u oktobru 2018. godine iz Suda Bosne i Hercegovine prebačeno u Okružni sud u Banjoj Luci.

Nastavak suđenja, kada će na prijedlog Tužilaštva biti kao svjedok ispitan stečajni upravnik "Bobar banke", zakazan je za 9. decembar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.