open-navfaktor-logo
search
Općinski sud
Slaven Dakić u sudnici: Nemam ništa s ubistvom policajaca
Na ročištu se nije pojavio tužilac Kantonalnog tužilaštva KS
07.11.2018. u 17:41
get url
text

{$galerijaFotografija}

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je održano ročište za pritvor Slavenu Dakiću koji je uhapšen u Rogatici jer je upravljao ukradenim "range roverom", koji je navodno viđen u Sarajevu u noći ubistva dvojice policajaca.

Na ročištu se nije pojavio tužilac sarajevskog Kantonalnog tužilaštva kako bi obrazložio prijedlog za pritvaranje Dakića koji se osim za tešku krađu sumnjiči i za sprečavanje dokazivanja.

Njegova braniteljica Belma Balijagić-Džuho se zato obratila Sudu i istaknula kako nema procesnih pretpostavki da se održi ročište s obzirom na to da tužilac nije prisutan.

Ona je zatražila da se njen branjenik pusti na slobodu.

- Što se tiče osnovane sumnje, prilikom vršenja uviđaja Tužilaštvo nije uspjelo povezati osobe sa krađom automobila, a navodno se radi o tri osobe. Nejasno je i zašto se mom branjeniku stavlja na teret krivično djelo sprečavanje dokazivanja, jer je automobil ukraden dva mjeseca prije ubistva policajaca. Na koji način je onda sprečavano dokazivanje? - pitala je Balijagić - Džuho.

Ona je prigovorila i na posebne pritvorske razloge Tužilaštva KS.

- Tužilaštvo je kao razlog za pritvaranje mog klijenta navelo i njegovu raniju osuđivanost, a moj klijent nije osuđivan za ista krivična djela - kazala je ona.

Također je navela kako je nejasno na koji način bi Dakić mogao utjecati na dalji tok istrage u ovom slučaju, a kako to tvrdi Tužilaštvo.

- Iz svih navedenih razloga molim sud da odbije prijedlog tužilaštva - kazala je Balijagić - Džuho. 

Sudu se obratio i sam Dakić, koji se složio sa navodima njegove braniteljice. 

- Želim samo da kažem da nemam nikakve veze sa ubistvom policajaca, niti sa bilo čime - kazao je Dakić.

Advokatica mu je potom kazala da se ne tereti za ubistva policajaca, na šta je on dodao da nema veze ni sa sprečavanjem dokazivanja.

Odluka će biti donijeta u zakonskom roku.

Ročište Slaven Dakić 07.11.2018.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.