open-navfaktor-logo
search
Nije teško
Slatki hljeb koji će uzmirisati vaš dom
U slatki hljeb možete staviti po želji sve začine, žitarice i suho voće koje volite ili koje u tom trenutku imate u vašoj kući
25.12.2019. u 20:10
get url
text

Slatki hljeb se priprema uglavnom u zimskom periodu, u vrijeme praznika, kako bi se našao na prazničnoj trpezi.

U slatki hljeb možete staviti po želji sve začine, žitarice i suho voće koje volite ili koje u tom trenutku imate u vašoj kući.

Iako ova vrsta hljeba nije tradicionalna za naše područje, on se češće pravi u italiji i poznat je po nazivu panettone.

Za slatki hljeb vam je potrebno 400 grama brašna, 200 mililitara mlijeka, troje jaja, 100 grama šećera, 80 grama putera, jedan prašak za pecivo, korica od limuna, 200 grama grožđica, 200 grama suhih smokava, 100 grama oraha i prstohvat soli, po želji didajte cimeta.

U posudi umiješajte brašno, so, šećer i prašak za pecivo. Dodajte mlijeko, dvoje jaja i omekšani puter izrezan na komadiće. Izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Pokrijte tijesto i ostavite 30 minuta da odstoji.

Dodajte krupnije sjeckane orahe, lješnjake ili bademe, grožđice i suhe smokve isjeckane na sitnije komadiće. Dobro umiješajte u tijesto.

Stavite tijesto na radnu površinu koju ste posuli brašnom i oblikujte po želji. Stavite tijesto u kalup koji ste pomastili, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite još pola sata.

Umutite jaje i premažite tijesto, azatim pecite u zagrijanoj rerni na 170 stepeni oko pola sata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.