open-navfaktor-logo
search
Jak vjetar
Sladić upozorava: Sinoćnju lekciju iz Tuzle moramo ozbiljno shvatiti
Nije još vrijeme da se čiste dvorišta i pali nisko rastinje, pogotovo kad puše jak vjetar, upozorava meteorolog Nedim Sladić, dodajući kako će sve do četvrtka u većem dijelu zemlje povremeno puhati pojačan vjetar.
07.04.2020. u 16:34
get url
text

- Sinoćnju lekciju iz Tuzle moramo krajnje ozbiljno shvatiti kako narednih dana ne bismo gledali slične scenarije po drugim krajevima Bosne i Hercegovine, budući da će sve do četvrtka puhati u većem dijelu zemlje povremeno pojačan vjetar istočnog smjera čiji pripadajući udari mjestimično mogu dosegnuti brzinu do 45 kilometara na sat. U Hercegovini puhat će istočnjak i bura. Od pojačanih udara vjetra trebali bismo predahnuti u četvrtak - kazao je Sladić te dodao:

"S prestankom vjetra slijedi i sve izraženiji pritjecaj toplijeg zraka po visini s jugozapada, koji će se kasnije spuštati i u niže slojeve atmosfere i zagrijavati u dane vikenda našu zemlju na vrijednostima temperatura zraka u rasponu od 20 do 26 stepeni Celzijusa, pri čemu će prevladavati sunčano vrijeme uz promjenjivu oblačnost, a najtoplije će biti na području juga Hercegovine te sjevera Bosne".

Objasnio je da su kombinacija pojačanog vjetra i pretežno sunčanog vremena bili dobitna kombinacija za neometano isušivanje zraka iznad Bosne i Hercegovine, pri čemu je spriječen krucijalan porast vlažnosti i u večernjim satima.

- Danas bilježimo neuobičajeno niske vrijednosti vlažnosti zraka na području glavnog grada Bosne i Hercegovine. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine, u Sarajevu je u 15 sati zabilježeno svega 6 posto relativne vlažnosti zraka. Još nepovoljnije po nas je prilično suh period koji traje već mjesecima, pa je i zaliha vlage u zemljištu već sada vrlo malo. Ni hidrološki ne stojimo dobro, s obzirom da većih snjegova na planinama nije bilo ove zime koji bi mogli oporaviti vodotoke. Ono što me zabrinjava trenutno jeste da ukoliko sušni signali se budu nastavili pojavljivati na prognoznim modelima za ljetne mjesece i izostanu majske kiše, mogli bismo imati hidrološku sušu. Pritom, ne prognoziraju se padavine na području naše zemlje sve do polovine aprila, tako da su ispunjeni svi uslovi za neometano širenje požara narednih dana u cijeloj našoj zemlji. Dakle, jasni su faktori neometanog širenja požara i slijedi formulu: toplo vrijeme, plus suh zrak, plus pojačan vjetar - kazao je Sladić.

Na kraju je pozvao građane BiH da budu odgovorni, posebno u ovim teškim vremenima, te da jednim momentom nepažnje ne ugrožavaju cijelu zajednicu.

- Trenutak nepažnje je bio dovoljan da se od jednog, naočigled, bezazlenog scenarija napravi opći haos u kojem su isplivali na površinu i određeni nedostaci bh. društva koje smo često zapostavljali. Budimo društveno odgovorni i spriječimo ovakve nevolje na vrijeme! Kao da nam nije već dovoljno svih nevolja koje je donijela koronavirus - rekao je Sladić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.