open-navfaktor-logo
search
Prognoza
Sladić: Snijeg se neće zadržati jer će usljediti nagla promjena vremena, zapuhat će olujni vjetar
Prvi ovogodišnji snijeg koji pada se neće zadržati jer će, prema riječima meteorologa Nedima Sladića, uslijediti nagla promjena vremena.
26.12.2020. u 15:18
get url
text
Vjetar, ilustracija

Zapuhat će jugo i sa sobom donijeti više temperature zraka, kišu, ali i izuzetno jak vjetar.

Najnepovoljniji dan u 2020. godini 

- Već sutra dolazi do prodora toplije zračne mase sa juga - jugozapada kontinenta, a osjetniji porast temperature zraka imat ćemo u ponedjeljak. Sutra ujutro ćemo imati i do minus pet stepeni, a tokom dana temperatura će preći u plus. Snijeg i susnježica lahko mogu preći, ali kratkotrajno, u ledenu kišu, a potom će padavine prelaziti u kišu i prestajati - govori nam Sladić i dodaje:

"U ponedjeljak bi mogao biti jedan od najnepovoljnijih dana 2020. godine, ako ne i najnepovoljniji! Puhat će umjeren do jak, na udare olujan, pa i prema kraju dana, i orkanski vjetar s udarima brzine između 70 i 90 kilometara na sat, lokalno na većim kotama 110 i 120 kilometara na sat. To nam govori da će ovo jugo biti jedno od najjačih u posljednjih pet do deset godina. Razlog tome je velika razlika u pritiscima između polja povišenog pritiska zraka s istoka kontineta i hladnijeg zraka sa zapada kontinenta. Naša zemlja se našla između ova dva velika sistema. Što je veća razlika u pritiscima zapravo je jači i vjetar. Smanjenje vjetra možemo očekivati tokom utorka".

Nedim Sladić 

Kaže da se obilnije padavine očekuju na jugu Hercegovine, u zapadnim područjima Bosne, mjestimično u jugoistočnim i centralnim dijelovima Bosne.

- Veće količine padavina se očekuju u noći s ponedjeljka na utorak, a onda se u utorak u jutarnjim satima, može očekivati slabljenje ovog vjetra. On nažalost može napraviti materijalnu štetu. Ono što je vrlo važno jeste da se prate upozorenja koja će izdati entitetski hidrometeorološki zavodi koji imaju ingerenciju da daju upozorenja u vidu meteoalarma. Ovo po svim prilikama nema šanse da prođe bez narandžastog meteoalarma - upozorava Sladić.

Hronični bolesnici će imati poteškoća, bit će oscilacija krvnog pritiska 

Naglašava da ovako nagle promjene vremena nepovoljno utječu na zdravlje.

- Ljudi će biti razdražljivi, bit će prisutna dekoncentracija, malaksalost, glavobolja usljed južnog strujanja. Jer, jugo je samo po sebi nepovoljno, loše utječe na organizam. Hronični bolesnici će imati poteškoća, bit će dosta oscilacija u krvnom pritisku. Treba samo reći da za manje od 24 sata idemo iz temperaturnih minusa u plus sedam, na jugu možda i do 15 stepeni! Nezgodan je ovaj period do utorka, a nakon toga bit će malo lakše i sa manje padavina, ali bit će dosta promjenjivo - govori Sladić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.