Fronta će sutra, prvog dana Ramazanskog bajrama, uzrokovati kišu i pljuskove, ali kaže Nedim Sladić, meteorolog, neće dugo potrajati, pa će već u poslijepodnevnim satima padavine jenjavati, a pri kraju dana doći će i do djelimičnog razvedravanja, najprije na području sjeverozapadne Bosne.

- Sutra će biti svježije u odnosu na danas. Puhat će vjetar sjevernog smjera, pa će temperature tokom dana biti u rasponu od 13 do 18, na jugu do 23 stepena Celzijusa – dodaje Sladić.

Nedim Sladić

Cijele naredne sedmice vrijeme će biti promjenljivo i nestabilno što je, navodi Sladić, tipično za proljeće.

- Ono što bih istakao jeste da će biti hladnije vrijeme od prosjeka. Iznad naše zemlje i dalje će se zadržavati sjeverno strujanje, a u visinskom sloju atmosfere bit će i vlage, pa ćemo većim dijelom naredne sedmice, naročito u utorak i srijedu, svjedočiti promjenama koje će pratiti pljuskovi. Temperature zraka u jutarnjim satima bit će niske za maj, ali to opet neće biti ništa što se nije dešavalo proteklih godina. Ujutro će se mjeriti od šest do 11 u Bosni, a na jugu zemlje do 15 stepeni, dok će dnevne temperature u unutrašnjosti dostizati do 20, na jugu do 24 stepena Celzijusa. Ovakvo vrijeme potrajat će do kraja maja, a onda će temperature rasti – objašnjava Sladić.

Američki meteorološki servis Accuweather sredinom ove sedmice izdao je prognozu za veći dio evropskog kontinenta, u koju je uključena i naša zemlja, a tiče se procjena – kakvo nas ljeto očekuje.

- Moram priznati da izračun izgleda previše crven, ali nije bez razloga, budući da globalni modeli već mjesecima unazad daju iznadprosječno tople signale. Kao rijetko do sada sve sezonske prognoze su unificirane i jednoglasne da je pred nama jedno od toplijih ljeta. Ono što još više zabrinjava jeste što se na tim modelima, kao rijetko do sada, vidi tako jako izražen signal za sušu. Bit će jako vruće, čekaju nas toplotni valovi, naročito od polovine, do kraja jula. Slododno mogu reći da će ovo biti jedno od pet do sada najtoplijih ljeta u našoj zemlji, što znači da ćemo vrlo vjerovatno svjedočiti vrelim danima, čija će brojka prelaziti 35. Sve upućuje da bismo imali ljeto slično onom 2007. godine. Padavine će uglavnom biti skoncentrisane u obliku lokalnih pljuskova, najčešće u planinskim predjelima – navodi Sladić.

Bit će, kaže Sladić, i teških, sparnih noći, naročito u drugoj polovini jula i početkom augusta.

- Naglasio bih da su tropske noći u centralnoj Bosni jako rijetke i ne dešavaju se tako često. Tokom ljeta 2007. u Sarajevu ih je bilo osam i to je zapravo najveći broj tropskih noći zabilježenih u jednoj godini. Čak pet ih je bilo u augustu, dvije u julu i jedna u junu. Ove godine najviše tropskih noći očekuje se u Hercegovini i Posavini. Uz blagi sjeverni vjetar, koji ima karakter fena, zrak će biti suh, što neće biti nimalo ugodno. Takve vremenske prilike u Hercegovini mogle bi pogodavati i širenju požara, jer je zemlja jako suha, pošto na tom području nema konkretnih padavina još od prošlog ljeta. Istina cijela BiH je u deficitu sa padavina unazad deset mjeseci. Ovo malo što ih je bilo u maju nažalost neće biti dovoljno da se višemjesečna suša ublaži – zaključio je Sladić.