open-navfaktor-logo
search
U petak protiv Grčke
Slađana Topić, rukometna reprezentativka BiH: Možemo obećati volju, želju i zalaganje
Ženska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u petak će protiv Grčke odigrati prvu zvaničnu takmičarsku utakmicu nakon 12 godina.
03.06.2021. u 11:56
get url
text

Riječ je o duelu prvog kola grupe B prve faze kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Osim Grčke protivnici bh. rukometašica bit će još selekcije Italije i Latvije, a samo prvoplasirana reprezentacija plasirat će se u kvalifikacije za EURO 2022.

Najiskusnija bh. reprezentativka 38-godišnja Slađana Topić, koja je u nekoliko navrata isticala da je cijelu karijeru čekala da obu;e dres s državnim grbom, uoči početka pretkvalifikacionog turnira u grčkoj Veriji, ističe da je teško govoriti o tome šta mogu napraviti. No, kako naglašava jedno je sigurno, a to je da će na terenu protiv svih rivala pokazati volju, želju i zalaganje.

- Mislim da treba biti realan prije svega. Iako bi mi voljeli da se vratimo s tri pobjede, sa dvije ili sa jednom u najgorem slučaju, treba biti realan s obzirom na situaciju. Prvi put smo se okupili u martu, ne poznajemo se, bili smo jako malo zajedno na okupu. Tek sa ovim kraćim spiskom počeli smo da radimo neke akcije kako treba, da se upoznajemo bolje, da uspostavimo te automatizme kako bi lopta 'tekla' na terenu. Međutim, sigurno je da ćemo dati sve od sebe. Možda tehnički i taktički to neće biti savršeno, ali ono što možemo da obećamo to je volja, želja, zalaganje i šta bude na kraju - kazala je Topić, koja godinama igra u Španiji.

Topić ističe da od rivala na pretkvalifikacionom turniru najbolje poznaje selekciju Grčke, jer nekoliko njihovih reprezentativki igra upravo u Španiji. Naglašava da imaju dosta dobrih igračica koje grade karijeru po Evropi, dok je ostatak reprezentacije iz PAOK-a, tako da se jako dobro poznaju. Stoga ih smatra prvim favoritom turnira.

O Italiji ne zna mnogo, tek da imaju nekoliko dobrih igračica i da su zemlja u usponu kada je riječ o ženskom rukometu. Prema njenim riječima najveća nepoznanica je selekcija Latvije.

- Mislim da bi s Italijom mogli da budemo ravnopravni i napravimo nešto. O Latviji stvarno nemamo mnogo informacija. Njihov klupski rukomet nije na nekom nivou, tako da ćemo s Latvijom da se upoznamo na licu mjesta u utakmicama protiv Italije i Grčke, pošto je to nama posljednja utakmica. Kada bi ostvarili pozitivan rezultat protiv Latvije to bi nam dalo morala za dalje. Važno je da napravimo nešto, jer kontinuitet je jako bitan za naredne godine. Mi smo tek počeli, gazimo put narednim generacijama i nadam se da ćemo na najbolji mogući način to uraditi i osvjetlati obraz naše države - zaključila je Topić.

Duel Grčka - BiH na programu je u petak u 17 sati. U drugom kolu izabranice selektora Radana Rovčanina sastat će se sa Italijom u subotu u 15 sati. Na kraju, čeka ih ogled sa Latvijom, koji je na rasporedu u nedjelju u 12 sati.

Kvalifikacije za EURO 2022 igraće se od 6. oktobra 2021. do 24. aprila 2022. godine. Ukoliko se bh. rukometašice plasiraju u kvalifikacije igrat će u grupi 3 sa selekcijama Njemačke, Holandije i Bjelorusije.

Evropsko prvenstvo za rukometašice održat će se od 4. do 20. novembra 2022. godine u Sloveniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.