open-navfaktor-logo
search
Pod utjecajem Rusije
Sky News: Evropa posmatra kako se kriza polako razvija u BiH
Ugledni britanski medij Sky News u novom tekstu o Bosni i Hercegovini upozorava kako je 30 godina nakon rata naša zemlja suočena sa nestabilnostima, etničkim podjelama, vjerskim rivalstvima, poricanjem genocida i bolnim sjećanjima, ali i utjecajem iz Moskve.
07.08.2022. u 13:40
get url
text
get url
text

Autor teksta, evropski dopisnik Sky Newsa Adam Parsons, smatra kako postoji strah mnogih u zapadnoj Evropi da Rusija traži nove lokacije za poticanje nemira, kako bi odvratila pažnju od onoga što se događa u Ukrajini, te da bi BiH, sa svojim podjelama i nestabilnošću, mogla izgledati kao savršen kandidat.

- Trideset godina nakon svog užasnog rata, Bosna je uhvaćena u složeni, nestabilni spor koji obuhvata etničke podjele, vjersko rivalstvo, poricanje genocida, mučna sjećanja i mučnu sumnju da Moskva izaziva stvari. Na Balkanu Evropa posmatra kako se kriza polako razvija. Poznat problem, na poznatom mjestu, ali sada sa dodatnim izgledima za rusku intervenciju - navodi Parsons u uvodu teksta.

Ističe da su ostali ožiljci koje su za sobom ostavile tri i po godine brutalnog ratovanja 1990-ih. Bilo je, navodi, 100.000 poginulih u zemlji od samo četiri miliona ljudi.

Najveći problem BiH su traume i opasne tenzije

- Neki od ovih ožiljaka su zapanjujuće očigledni - navodi Parsons ističući primjer stambene zgrade u Sarajevu, izgrađene pred Zimske olimpijske igre 1984. godine, koja je nijemi svjedok rata sa stotinama rupa napravljenih mecima, granatama, raketama...

- Ti ožiljci se mogu popraviti - rezonuje autor, ali dodaje da su najveći problem BiH traume koje traju, te opasne tenzije koje još dijele zemlju i prijete da bi se katastrofalni rat mogao ponoviti.

Parsons je nakon Sarajeva posjetio Srebrenicu, kako bi vjerodostojnije opisao dubinu podjela u zemlji. Podsjeća da su bosanski Srbi u julu 1995. godine pod komandom ratnog zločinca Ratka Mladića ubili više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici, i to pred očima trupa Ujedinjenih nacija.

- Ovde je sada ogromno groblje. Žarišna tačka za pamćenje. Ono što upada u oči je veliki broj grobova ovdje - tu su grupe članova porodica koji su sahranjeni zajedno - očevi i sinovi, svi ubijeni u isto vrijeme - navodi autor teksta.

U razgovoru sa mještankom Šehidom Abdurahmanović saznaje da je izgubila muža i brata. Muž Jakub ubijen je u prvim danima rata. Njen brat Meho je ubijen u genocidu u Srebrenici, a njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni. Njen 16-godišnji sin preživio je pobjegavši ​​u šumu.

Šehida je kazala da nije mogla ni zamisliti da će se dogoditi genocid i zločini takvih razmjera.

- Da sam znala, pobjegla bih i spasila svoju djecu. Vjerovala sam u civilizaciju i napravila sam veliku grešku - kazala mu je Šehida.

Šehidin sin je, kao i veliki broj mladih ljudi, napustio zemlju i započeo novi život u inostranstvu - iz njegovog razreda od 44 učenika, preživjelo je samo četvero.

"Bošnjaci marginalizuju Srbe"

- Ratko Mladić je sada u zatvoru, osuđen za genocid. Možda mislite da bi njegovo ime bilo mrlja na ovoj zemlji, da će ga svi osuditi. Pogriješili biste - ističe Parsons, koji je nakon Srebrenice posjetio obližnji Bratunac i tu došao u kapelicu u kojoj su stotine fotografija ubijenih bosanskih Srba u ratu.

Političar Vojin Pavlović za Sky News je rekao da je jedan od stradalih njegov rođak Augustus, kojem je odsječena glava i šutirana kao lopta. Pavlović je kazao da genocid i smrt hiljada muslimana u Srebrenici "jeste zločin ali ne tako strašan".

- Smatram da je Ratko Mladić heroj i da nije kriv za ono za šta je optužen i osuđen. U Srebrenici nije bilo genocida - rekao je Pavlović Parsonsu.

Požalio se da Bošnjaci, koji čine polovinu stanovništva u BiH, marginalizuju Srbe, te je istakao da Republika Srpska želi samostalno voditi svoje poslove, pa čak i formirati svoju vojsku.

- Neće biti mira na ovim prostorima sve dok međunarodna zajednica predstavlja i brani i štiti samo jednu stranu, muslimane - kazao je Pavlović.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić ugostio je Parsonsa u svojoj kancelariji.

- Raspad Bosne i Hercegovine će se desiti ako ova država nastavi ovako - rekao mu je Ćosić i dodao:

- Bošnjaci uvijek pokušavaju da imaju centralizovanu državu. Oni žele sve više i više. Nije moguće. Zbog toga smo imali rat.

RS za neovisnost treba moćne partnere

- Dakle, može li se rat ponoviti? Može li se Bosna zaista vratiti u sukob i podjele? Odgovor je, što je zabrinjavajuće, obazrivo "možda" - rezonuje autor.

Autor teksta također rezonuje da bi RS, u slučaju da traži svoju neovisnost, trebala moćne partnere, a već ima osjećaj srodnosti sa Srbijom i prijateljstva sa Rusijom.

- Lično, više volim Ruse nego Amerikance. Imamo veoma, veoma jak historijski odnos sa Rusima i vjerujemo u Rusiju - rekao je Ćosić za Sky News.

Potom je izričito naveo da je NATO zločinačka organizacija, koja se može porediti samo sa Trećim Rajhom kao fašističkom organizacijom.

Autor teksta zaključuje da mnogi u zapadnoj Evropi strajuju da Rusija traži nova mjesta za podsticanje nemira - da odvrati pažnju od onoga što se dešava u Ukrajini - i da bi Bosna, sa svojim podjelama i nestabilnošću, mogla izgledati kao savršen kandidat.

- Balkan je kroz historiju često bio okidač za nasilje. Malo ko sumnja da bi se, ako se iskra upali, to moglo ponoviti - zaključio je Parsons.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.