open-navfaktor-logo
search
Nova provokacija
Skupština usvojila "Rezoluciju o stradanju Srba u Srebrenici", Bošnjaci napustili sjednicu
Skupština općine Srebrenica danas je usvojila "Rezoluciju o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. vijeku" i osudila sve zločine počinjene nad Srbima, kao i pripadnicima svih naroda na prostoru bivše Jugoslavije u tom periodu.
02.07.2021. u 19:06
get url
text

Kako prenosi RTRS, za ovu odluku glasali su srpski zastupnici jer su bošnjački napustili sjednicu nakon duge rasprave.

Inicijativu za donošenje "Rezolucije" podnio je potpredsjednik Skupštine općine, Radomir Pavlović, iz SNSD-a, koji je rekao da ovaj dokument treba da pokaže "obim srpskog stradanja i osudi zločine počinjene nad Srbima u 20. vijeku."

VEZANI TEKST - U Skupštini žele "Rezoluciju o stradanju Srba Srebrenice", Duraković im odgovorio

Kazao je da Rezolucija predstavlja samo istinu i ne umanjuje žrtve drugih naroda.

Zastupnik SDS-a i predsjednik te stranke u Srebrenici Momčilo Cvjetinović, rekao je da se tekst "Rezolucije" proslijedi Narodnoj skupštini RS da zauzme stav o ovom pitanju.

Načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da se više ne može šutiti "na ono što se radi srpskom narodu i pritiscima koji se na njega vrše donošenjem raznih rezolucija, kojima se Srbi okrivljuju za ono što nisu počinili."

- Skupština općine Srebrenica morala je da reaguje. Ovo je pravi potez da se zaštite srpski interesi. Ova rezolucija je donesena radi istine i zaštite srpskog naroda i ne umanjuje interese drugih - istakao je Grujičić.

Na sjednici je zatraženo da se van snage stavi ranije donesena odluka o posebnom statusu i izdvajanju Srebrenice iz sastava RS, koju je, kako se navodi, "neustavno donijela tadašnja bošnjačka skupštinska većina."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.