open-navfaktor-logo
search
Opozicija negodovala
Skupština TK: Palo 19 izvještaja, slijedi smjena upravih odbora i ulazak finansijske policije
Zastupnici su danas sa 19 glasova "za" usvojili i zaključak koji su predložili Mahir Mešalić i Bego Gutić kojim "Skupština TK traži da se u sva preduzeća i ustanove kojima su osnivač Skupština i Vlada TK uputi budžetzska inspekcija i finansijska policija"
18.10.2019. u 18:18
get url
text

Skupština Tuzlanskog kantona nije prihvatila 19 izvještaja o radu kantonalnih institucija, ustanova i preduzeća za prošlu godinu, koje radnije nije usvojila ni Vlada TK. Ovo će značiti smjene upravih odbora svih institucija, a vrlo vjerovatno i smjenu direktora.

Zastupnici nisu prihvatili izvještaje Javnog preduzeća za vodoprivrednu djelatonost "Spreča", Veterinarskog zavoda TK, Zaštićenog pejzaža "Konjuh" Banovići, RTV TK, Međunarodnog aerodoma Tuzla, Zavoda za javno zdravstvo TK, Službe za zapošljavanje TK, UKC-a Tuzla, Pedagoškog zavoda TK, Odgojnog centra TK, Opće bolnice "Dr. Mustafa Beganović" Gračanica, Šuma TK, Kantonalne agencije za privatizaciju, Kantonalne uprave civilne zaštite, Komisije za koncesije TK, Kantonalnog zavoda za pružanje pravne pomoći, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK, Direkcije regionalnih cesta te Informaciju o stanju sigurnosti na području TK.

Pad izvještaja

Ovim su i demenatirani napisi o nestabilnosti Vlade TK, jer 13 izvještaja nije dobilo podršku tako što 18 zastupnika bilo uzdržano, a dijelom i protiv, a još šest institucija i ustanova, nije dobilo podršku sa 19 glasova uzdržano ili protiv. Razlog za različit broj zastupnika većine je to što Bego Gutić, iz ličnih razloga, nije bio na jednom dijelu sjednice, ali je po dolasku glasao s istim ishodom kao i Klub SDA, čiji je član.

- Priloženi izvještaji su uglavnom finansijski uredni, osim bolnice u Gračanici. Finansije su samo jedan dio poslovanja. U mnogim institucijama i preduzećima su narušeni međuljudski odnosi, imamo problem neispunjavanja planova. To su razlozi negativne oceje poslovanja. Neusvajanje izvještaja ide u pravcu smjene upravnih odbora, a nakon toga novi upravi odbori odlučuju o direktorima. Teoretski je moguće da neki od direktora ostane na funkciji, iako izvještaj o radu za prošlu godinu nije usvojen - kaže šef Kluba zastupnika SDA Šekib Umihanić.

Zastupnici su danas sa 19 glasova "za" usvoliji i zaključak koji su predložili Mahir Mešalić i Bego Gutić kojim "Skupština TK traži da se u sva preduzeća i ustanove kojima su osnivač Skupština i Vlada TK uputi budžetzska inspekcija i finansijska policija".

Prije početka rasprave o izvještajima zastuponici opozicije odnosno PDA, SDP-a i Naše stranke napustili su skupštinsku salu, a povod za to bilo je što predsjednik Skupštine Žarko Vujović, nije odobrio 15-minutnu pauzu, koju je tražio Klub zastupnika PDA. Dodajmo da po članu 72. Poslovnika o radu Skupštine predsjednik ima pravo da ne odobri pauzu u dužini do pola sata.

- Ja sam ovdje da poštujem instutucije i dok sam na ovoj poziciji neću dopustiti da na račun nekih hirova, destruira rad Skupštine. Početak sjednice onemogućile su pauze. Potom smo bili na pauzi od sat i po i opet su tražili pauzu. Ja dobro znam šta je opstrukcija i to neću trpiti - rekao je Vujović.

Stav opozicije

Vujović ističe da je na sjednici ostalo tek nekoliko direktora javnih preduzeća, koji su uredno pozvani, a otišli su zajedno sa opozicijom.

Šef Kluba zastupnika PDA Senad Alić kaže da direktorima nije data prilika da se obrate i podnesu izvještaje.

- Mislim da je u 98 posto slučajeva finansijski rezultata direktora bio uspješan i nema razloga da se vrši smjena na ovaj način. Razumijemo da žele da dovedu svoje kadrove, ali smjenjivati se može po isteku mandata ili ako se za to nađe validan razlog - rekao je Alić.

On je upozorio da bi direktori u slučaju smjene mogli podnijeti tužbe i tako finansijski oštetiti budžet TK.

Šef Kluba SDP-a Dževad Hadžić kaže da nema ništa protiv implementacije izbornih rezultata, ali ga, kako je rekao, "iritira način".

- Oduzeli su nam mogućnost da postavljamo pitanja. Prvi put nismo mogli pitati na početku sjednice. Na primjer privremena komisija poništila je konkurs za imenovanje Nezavisnog odbora. Problem je demokratskog principa. Željeli smo saslušati direktore i Vladu TK i to su nam uskratili - rekao je Hadžić.

Nakon današnjih odluka u Skupštini TK za očekivati je da upravi odbori navedenih institucija izgube podršku i da budu imenovani vršioci dužnosti članova tih tijela. Nakon toga novi upravni odbori ocjenjivat će rad direktora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.