Konstituirajuća sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona nastavljena je procesom izbora kandidata tri konstituitvna naroda za rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela kantona. Klub Bošnjaka predložio je Lejlu Vuković (SBB) za rukovodstvo i taj prijedlog je usvojen sa 19 glasova "za" i 15 uzdržanih.

Potom se pristupilo glasanju za kandidate klubova Hrvata i Srba, koji su konstituirani ranije. Prijedlozi su bili Vedrana Petrović (SDP) iz reda Hrvata i Slađan Ilić (SDP) iz reda Srba. Međutim, niti jedan od ova dva prijedloga Skupština nije usvojila, "za" je bilo 15 zastupnika, dok ih je 19 bilo uzdržano.

Ovo glasanje pokazalo je ko bi mogao činiti novu većinu u Tuzlanskom kantonu, koji čeka na formiranje vlasti još od oktobarskih izbora. Zajednički je za odluke glaslao devet zastupnika SDA, tri iz DF-a, po dva iz SBB-, SBiH i SDP-a te jedan iz PDA.

Sada je na snazi pauza jer zasjedaju klubovi Hrvata i Srba, koji trebaju odlučiti o narednim koracima nakon što nisu prošli njihovi kandidati. 

Ustav nalaže da kandidati tri naroda za rukovodstvo između sebe biraju predsjednika Skupštine TK, a drugo dvoje obavljaju funkcije potpredsjednika.