open-navfaktor-logo
search
U fokusu
Skupština SZO-a: Preispitivanje međunarodnog odgovora na pandemiju koronavirusa
Svjetski zdravstveni dužnosnici izrazili su spremnost da na sastanku koji je previđen za ovu sedmicu zatraže preispitivanje međunarodnog odgovora na pandemiju novog koronavirusa  Covid-19.
18.05.2020. u 10:48
get url
text

Predstavnici 194 zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sastat će se virtualno povodom 73. godišnjice Skupštine WHO-a, a centralna tema sastanka bit će pandemija koronavirusa. Kako javlja BBC, na sastanku bi trebala biti postavljena pitanja kako je došlo do toga da se virusom zarazi više od 4,5 miliona ljudi i umre više od 300.000.

Svake godine predstavnici država se okupljaju kako bi sagledali rad UN-ove zdravstvene agencije i odredili njene prioritete rada za narednu godinu. Očekuje se da će Evropska unija uputiti međunarodni poziv, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Australiju i Novi Zeland, za provođenje istrage kako se odgovorilo na pandemiju i koje se lekcije mogu naučiti.

Glasnogovornica EU Virginie Battu-Henriksson kazala je da je potrebno odgovoriti na nekoliko ključnih pitanja u okviru te revizije.

- Kako se širila ova pandemija? Kakva je epidemiologija iza toga? Sve je to apsolutno ključno za nas kako bi se izbjegla druga pandemija takve vrste - kazala je, dodajući da sada nije vrijeme za ulazak u "bilo kakvu igru određivanja krivaca".

Na sastanku će vjerojatno biti pod velikim pritiskom predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije zbog odgovora na pandemiju. Glasnogovornica WHO-a dr. Margaret Harris izjavila je da je Skupština WHO-a uvijek prilika za pomno ispitivanje rada te zdravstvene organizacije.

No, dodala je, organizacija će i dalje ostati fokusirana na rad koji će dovesti do cjelokupnog odgovora i rješenja za ovu pandemiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.