open-navfaktor-logo
search
Paket akata
Skupština Srbije usvaja deklaraciju o vojnoj neutralnosti
"Politika" piše da se u strategijama odbrane i nacionalne sigurnosti, čiji su prijedlozi utvrđeni u augustu, ističe vojna neutralnost Srbije, kao i da je kao poseban akt planirana dekleracija o vojnoj neutralnosti
23.11.2019. u 11:28
get url
text

Skupština Republike Srbije trebala bi 15. februara usvojiti deklaraciju o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti, pišu "Večernje novosti".

U setu dokumenata koji će se naći pred zastupnicima je i strategija odbrane i nacionalne sigurnosti. List navodi da će Srbija ovim paketom akata "zacementirati" svoj strateški pravac u narednom periodu.

"Politika" piše da se u strategijama odbrane i nacionalne sigurnosti, čiji su prijedlozi utvrđeni u augustu, ističe vojna neutralnost Srbije, kao i da je kao poseban akt planirana dekleracija o vojnoj neutralnosti.

VEZANI TEKST - Srbija usvojila Strategiju nacionalne sigurnosti: "Nije isključena mogućnost izbijanja novog rata"

Isti izvor podsjeća da pozicija vojne neutralnosti do sada nije utvrđena zasebnim aktom, te da je proglašena tek kao dio jednog dokumenta donesenog zbog statusa Kosova.

Diplomata Zoran Milivojević ukazao je da će nova deklaracija, kada bude usvojena, imati obavezujuću snagu i naglašava da, ako bi se odluka o vojnoj neutralnosti ugradila u Ustav Srbije, tada trajala koliko i Ustav i ne bi bila podložna promjeni vlasti.

On je rekao za "Politiku" da su u posljednje vrijeme česte izjave raznih zvaničnika NATO da Alijansa poštuje neutralnost Srbije i da su one na neki način priznanje tog statusa.

Politički analitičar Dragomir Anđelković je kao primjere na koje bi se Srbija trebala ugledati po pitanju vojne neutralnosti naveo Austriju i još neke države.

- Opredjeljenje za vojnu neutralnost potrebno je po uzoru na Austriju, Turkmenistan ili Moldaviju ugraditi u Ustav i da onda to građani potvrde na referendumu. Poslije toga se treba obratiti međunarodnim institucijama da potvrde tu neutralnost - rekao je Anđelković za "Politiku".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.