Zastupnici su, prethodno, prošle srijede izglasali nepovjerenje Vladi, a nakon današnje promjene nova parlamentarna većina koju predvodi Stranka demokratske akcije (Demokratska fronta, Savez za bolju budućnost Naša stranka te samostalni zastupnici Ivo Tadić, Amela Granić i Alen Kapković), u narednom periodu će imenovati novu Vladu.

Novu će vladu predvoditi kadar SDA pa ta stranka u narednim danima treba imenovati mandatara.

Kako je objasnio predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić, premijerka Amra Mehmedić, nakon prošlosedmičnog izglasavanja nepovjerenja, nije prihvatila poziv nove skupštinske većine te nije podnijela ostavku, a što je bilo neophodno za nastavak procedure promjene vlasti u tom kantonu.

Zastupnici su, osim smjene Vlade ZDK, a na prijedlog zamjenika predsjedavajućeg Gorana Bulajića, izglasali novi zaključak kojim se detaljnije precizira prošlosjedmični zaključak te se osigurava da je smijenjena vlada, ustanove i poduzeća kojima je osnivač ZDK u narednom periodu ne preuzima nove financijske obveze i ne vrši novu. zapošljavanja.

Kako Faktor nezvanično saznaje, najizglednije je da će mandatar nove vlade u ZDK biti Nezir Pivić, aktuelni federalni zastupnik.

Na naše pitanje Pivić nije potvrdio ove navode, ali ih nije ni negirao.

- Kantonalni odbor još nije zasijedao - kazao je kratko.