open-navfaktor-logo
search
Za teško oboljele 
Skupština SBK odbila da lijekovi Tocilizumab i Remdesivir budu na bolničkoj listi
Skupština Srednjobosanskog kantona (SBK) odbila je danas zaključak da, putem bolničkih listi, budu osigurani lijekovi Tocilizumab i Remdesivir, za liječenje teško oboljelih od COVID-19.
24.03.2021. u 16:05
get url
text
Sjednica Skupštine SBK

Ovaj zaključak predložila je zastupnica Ljubinka Atanasijević (SDP) koja je navela da se lijek Tocilizumab nalazi na federalnoj listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, a koristi se kao dio protokola liječenja teško oboljelih od COVID-19, kod takozvane citokinske oluje.

- S obzirom da je poznato da pojedini pacijenti lijek nabavljaju putem apoteka i donose u bolnicu, te ga plaćaju oko 1.300 maraka, na ovaj način ćemo omogućiti dostupnost svima. Lijek Remdesivir se koristi u liječenju virusnih infekcija - navela je Atanasijević.

Zastupnici nisu prihvatili ni zaključak da Vlada SBK, jednokratno, u znak zahvalnosti, uz aprilsku platu uplati zdravstvenim radnicima po 500 maraka.

Ministar zdravstva Anto Matić (HDZ BiH) ukazao je na pad prihoda s kojima se suočava Zavod za zdravstveno osiguranje SBK, ističući da je COVID-19 donio dodatne troškove.

- Ovo što trenutno imamo, to je optimalno. Direktori bolnica, ljudi koji se bave liječenjem oboljelih od COVID-19, zajedno sa ljudima iz ZZO-a, utvrdili su dnevnu cijenu liječenja u bolnicama, odnosno potrebne lijekove. To se finansira pored onih standarnih troškova, pa su to dodatni troškovi za ZZO - kazao je Matić novinarima.

Zastupnici su, također, ocijenili da se građani suočavaju s brojnim problemima, poput otežanog pristupa besplatnom testiranju, te ogromnih troškova prilikom liječenja, s obzirom na to da moraju plaćati većinu lijekova i suplemenata.

Premijer Tahir Lendo (SDA) kazao je da je u posljednjih sedam dana 27 osoba preminulo od posljedica koronavirusa, te da je zdravstveni sistem preopterećen.

Ocijenio je da 98 posto građana poštuje propisane mjere, ali da preostalih dva posto, zbog neodgovornog ponašanja, treba sankcionisati.

- Bolje je i zatvoriti pojedine objekte, nego da imamo pune bolnice. Sistem je prebukiran i ne može izdržati. Dakle, to je vrlo teško stanje jer može doći do situacije da ne može primati pacijente. Nema ko opsluživati ljude, što dodatno komplikuje situaciju. Možete imati 100 respiratora, ali ko će s njima raditi. Nismo za totalni lockdown i smatram da se svako radno mjesto može zadržati, uz istovremeno poštivanje mjera - kazao je Lendo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.