open-navfaktor-logo
search
Novi mandatni period
Skupština Preporoda, Kodrić jedini kandidat za predsjednika
U prostorijama nekadašnjeg internata društva "Gajret", odnosno sadašnje Otvorene scene "Obala" Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, danas je održana Skupština Bošnjačke zajednice kulture "Preporod".
10.06.2023. u 13:40
get url
text

Na dnevnom redu su, između ostalog, bili predstavljanje izvještaja o radu predsjednika i Direkcije Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" za period 2019-2023., kao i izlaganje programa rada predsjednika za mandatni period 2023-2027.

U okviru Skupštine bit će izabrani organi Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" za period 2023-2027., uključujući predsjednika i druge rukovodice.

Jedini kandidat za predsjednika Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" za novi mandatni period je dosadašnji predsjednik prof. dr. Sanjin Kodrić, historičar bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti i kulture, teoretičar književnosti i kulture i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Kodrić je za Anadoliju kazao da ova sjednica Skupštine posebna jer se održava u važnoj jubilarnoj godini u kojoj proslavljaju 120. godišnjicu osnivanja Bošnjačke zajednice kulture "Preporod".

- Vjerujem da Bošnjačka zajednica kulture 'Preporod' zaslužuje jednu širu društvenu brigu i širu društvenu pažnju - kazao je Kodrić, napominjući da će, ukoliko bude ponovo izabran za predsjednika, u narednom periodu nastaviti provoditi važne i brojne projekte od posebnog značaja za kulturu.

- Nastavit ćemo sve važno što smo počeli raditi u proteklom periodu. Prethodne četiri godine bile su vrlo teške i intenzivne sa jako puno posla, jako puno postignutih rezultata - rekao je Kodrić.

FOTO: AA

Naglasio je da je Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" kroz historiju imala važnu ulogu na polju kulture, ali i sazrijevanja intelektualne elite.

- Mi smo dakle stvorili bosanskohercegovačku, ne samo bošnjačku, kulturnu i društvenu elitu, naš um, o čemu svjedoči i izložba koju ovom prilikom predstavljamo javnosti. Iza nas su brojni projekti u oblasti kulture, kada je riječ o savremenim kulturnim praksama, ali i kulturnoj baštini, uključujući i projekat digitalizacije kulturne baštine - kazao je Kodrić te dodao:

- Jedan od mojih strateških ciljeva je jačanje Instituta bošnjačkih studija kao naše naučnoistraživačke jedinice. Zatim, dalje razvijanje našeg izdavaštva i brojni drugi projekti.

U prostorijama nekadašnjeg internata društva "Gajret", odnosno sadašnje Otvorene scene "Obala" Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, postavljena je dokumentarna izložba "Bošnjačka zajednica kulture 'Preporod': 120 godina za sreću doma i naroda" autora prof. Harisa Zaimovića, višeg arhiviste u Historijskom arhivu Sarajevo.

Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" najstarija je i temeljna organizacija kulture i identiteta Bošnjaka, odnosno bošnjačka kulturna matica.

Historija "Preporoda" počinje 20. februara 1903. godine osnivanjem kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva "Gajret", društva za potpomaganje muslimanskih učenika i studenata, čiji je jedan od osnivača i prvi predsjednik bio dr. Safvet-beg Bašagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.