open-navfaktor-logo
search
Postignut konsenzus
Skupština KS sutra o budućem parku prof. dr. Nijaza Durakovića
Iako je zbog urbanističkog plana bilo problema, pronađen je konsenzus
13.05.2019. u 11:43
get url
text

Prijedlog odluke o izmjeni imena parka Općine Centar - Mjesna zajednica "Marijin dvor-Crni vrh"  u ime "Park prof. dr. Nijaza Durakovića" bit će razmatran sutra na sjednici  Skupštine Kantona Sarajevo.

Jasna Duraković, zastupnica Saveza za bolju budućnost u Skupštini KS i kćerka rahmetli profesora Nijaza Durakovića, kazala je Feni da je na posljednjoj sjednici Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti usvojen Prijedlog da se taj park zove "Park prof. dr. Nijaza Durakovića" te je izrazila nadu da će ta odluka biti potvrđena sutra na sjednici Skupštine.

- Iako smo zbog urbanističkog plana imali mnogo problema, zadovoljna sam što smo uspjeli pronaći konsenzus i legitimno pravno rješenje za ovo preimenovanje parka, nakon skoro tri godine - kazala je.

Duraković smatra da je to minimum koji je njen rahmetli otac zaslužio.

Zastupnici će razmatati i prijedloge zakona o komunalnoj čistoći i komunalnim djelatnostima.

Sekretar Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS Adelina Džanković kazala je Feni da će usvojenim izmjenama oba zakona biti na snazi do donošenja zakona o lokalnoj samoupravi KS.

- Usvajanjem zakona o lokalnoj samoupravi, komunalna čistoća i djelatnost biti podijeljena između jedinica lokalne samouprave i kantona - pojasnila je Džanković.

Zastupnici će također razmatrati i izvještaje za o radu i finansijskom poslovanju za 2018. godinu javnih ustanova: Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš", Psihijatrijska bolnica, Zavod za bolesti ovisnosti,  Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu, Zavod za medicinu rada, "Apoteke Sarajevo", Dom zdravlja, Zavod za sportsku medicinu, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova te Zavod za javno zdravstvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.