open-navfaktor-logo
search
Sutra sjednica
Skupština KS o "koronazakonu" i određivanju datuma za izglasavanje nepovjerenja Vladi
Skupština Kantona Sarajevo će na sjednici zakazanoj za sutra razmatrati izmjenu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo, tzv. "koronazakona".  
02.11.2020. u 12:10
get url
text

Izmjenama se, između ostalog, propisuju uvjeti i način pomoći privrednim subjektima u Kantonu Sarajevo koji zbog pandemije slabije posluju.

Dopunom tog zakona utvrđuje se da će Vlada KS osigurati finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće na nivou FBiH za juni i juli u djelatnostima kojima je rad znatno otežan, zbog posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Također je određeno da će Vlada, na prijedlog Ministarstva privrede KS, najkasnije u roku od deset dana od dana stupanja na snagu tog zakona donijeti poseban akt, odnosno kriterije o postupku finansiranja.

Dopunama se utvrđuje i da će Vlada u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu tog zakona donijeti izmjene i dopune programa kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u Kantonu Sarajevo.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić je, uime predlagača ovog materijala, izjavio ranije da su za provođenje predloženih dopuna Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo osigurana finansijska sredstva u budžetu.

Na dnevnom redu sjednice je i Utvrđivanje datuma za održavanje sjednice u vezi s prijedlogom da se glasa o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo. Zastupnici "Četvorke" u Skupštini Kantona Sarajevo su 9. oktobra predali zahtjev, uz 18 potpisa, za sazivanje sjednice na kojoj bi se trebalo glasati o nepovjerenju aktuelnoj vladi.

Zastupnici će razmatrati i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u KS, kao i prijedlozima programa rada kulturnih institucija za 2020. godinu: Narodno pozorište, Sarajevska filharmonija, Pozorište mladih, Kamerni teatar '55, MESS - Međunarodni teatarski festival - Scena MESS, Muzej Sarajeva, Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, Historijski arhiv, Biblioteka Sarajeva, Muzej "Alija Izetbegović" i Bosanski kulturni centar.

Također će raspravljati i o prijedlozima programa rada i finansijskim planovima ustanova: Kantonalni centar za socijalni rad, Gerontološki centar, Dom za djecu bez roditeljskog staranja, Porodično savjetovalište te Odgojni centar Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.