open-navfaktor-logo
search
Kalkulacije
Skupština KS: Ko će činiti vlast, ko s kim već dogovara koaliciju
Evidentno je da pojedine stranke već razmatraju formiranje koalicija, dok pojedini politički analitičari ističu da je u Kantonu Sarajevo moguće formiranje vlasti i bez SDA, iako je ova stranka osvojila najveći broj glasova
09.10.2018. u 19:56
get url
text

Iako se podaci Centralne izborne komisije BiH o broju glasova za Skupštinu Kantona Sarajevo odnose na tek nešto više od 60 posto biračkih mjesta, već se uveliko spekuliše o tome koliko će zastupničkih mjesta imati koje stranke i ko će činiti vlast u ovom kantonu.

Očigledno je da je Stranka demokratske akcije osvojila najviše glasova, a prema posljednjim preliminarnim rezultatima CIK-a SDA bi trebala imati najmanje 10 zastupničkih mjesta. Narod i pravda koju predvodi bivši premijer Elmedin Konaković trebala bi u Skupštini KS imati šest, a Naša stranka pet zastupnika. SDP-u i SBB-u bi mogla pripasti četiri zastupnička mjesta, DF-u tri, Nezavisnoj bh. listi dva, te BOSS-u jedan.

Ova situacija bi se po okončanju brojanja glasova mogla i promijeniti, ali evidentno je da pojedine stranke već razmatraju formiranje koalicija, dok pojedini politički analitičari ističu da je u Kantonu Sarajevo moguće formiranje vlasti i bez SDA, iako je ova stranka osvojila najveći broj glasova.

Već počeli dogovori

Najizvjesnije je da će koaliciju formirati Narod i pravda, Naša stranka i SDP dok se spekuliše i to da je moguće da će s njima postići dogovor i NBL ili DF, kako bi imali potrebnu većinu od 18 ruku.

Predsjednik KO SDP-a Damir Mašić danas je izjavio da je "evidentno naziranje buduće koalicije u Kantonu Sarajevo između SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde, NBL-a i vrlo moguće DF-a, jer je očito da većina stranaka neće ulaziti u koaliciju sa SDA“. Također predsjednik SDP-a Nermin Nikšić naveo je da je već razgovarao sa predsjednicima stranaka Narod i pravda Elmedinom Koankovićem i Naša stranka Predragom Kojevićem kada je u pitanju formiranje vlasti, odnosno koalicija na kantonalnom nivou.

Aktuelni i sudeći po trenutnim glasovima i budući zastupnik Naše stranke u Skupštini KS Edin Forto za Faktor ističe da ova stranka sigurno neće ulaziti u koaliciju sa SDA, ali da dogovor sa ostalim partijama bi mogao tek uslijediti nakon objave konačnih rezulatata.

- Ne možemo još ništa tačno govoriti pošto još nisu prebrojani glasovi, ali ono što je sigurno i što smo govorili i prije jeste da mi sigurno nećemo ići u vlast sa Strankom demokratske akcije. Inače, bilo koja vlada koja se bude formirala bit će koalicijska vlada, jer niko nema većinu, to je već tradicija. S kim bismo išli u koaliciju to ćemo vidjeti i odlučivati nakon što budemo imali tačan broj mandata i nakon što se usaglase programski principi. Već smo tvrdili i ostat ćemo pri tome, da nas ne zanimaju matematičke koalicije, podjela firmi i slično, nas isključivo zanimaju zakoni, i ono za šta ćemo se boriti sa partnerima u vlasti. Mi stvarno želimo promjenu, nismo zainteresovani da postavljamo izvršne direktore preduzeća i slično – naveo je Forto.

Predsjednik stranke Narod i pravda i nosilac liste za Skupštinu KS Elmedin Konaković na naše pozive nije odgovarao, ali je u nedavnim istupima u javnost potvrdio da ova stranka sigurno neće koalirati sa SDA.

Danas se oglasio se i na Facebooku napisavši: "Potrebno je u ovom trenutku formirati vlast sa ljudima koji su spremni staviti interes društva ispred svog ličnog, a posebno ispred stranačkog".

Predsjednik Kantonalnog odbora DF-a Sead Milavica rekao je za Faktor da je još rano govoriti o formiranju vlasti i mogućim koalicijama.

- Organi stranke će naknadno donijeti odluku o tome da li bi i s kim bi mogli koalirati – naveo je Milavica.

SBB opozicija

Iz Nezavisne bh. liste još nema nikakvih informacija o mogućim dogovorima sa drugim strankama, a SBB bi naredne četiri godine u Skupštini Kantona Sarajevo mogao biti opozicija.

Zastupnik Skupštine KS iz ove stranke Zvonko Marić smatra da još nisu relevantni podaci o tome ko je dobio koliko glasova i mandata, jer nisu potpuni i zvanični.

- Mi stava o ulasku o koaliciju još nemamo, o tome će odlučivati predsjedništvo stranke kada dođe vrijeme. Ja nisam taj koji je ovlašten da pregovara o tome, ali ubjeđen sam da će biti razgovora, s tim da moram kazati da je predsjednik naše stranke Fahrudin Radončić rekao u izbornoj noći da ćemo biti konstruktivna opozicija – naveo je Marić.

SDA se danas oglasila saopćenjem za javnost u kojem navodi da je pobjeda na svim nivoima vlasti još jednom potvrdila da je SDA najjača i najorganizovanija politička stranka u BiH.

- Čestitamo pobjednicima izbora na svim nivoima vlasti. Pozivamo ih da što prije počnemo razgovore o  formiranju koalicija, koje će stabilizirati stanje u zemlji, nastaviti sa provođenjem sistemskih reformi i jačati bh. ekonomiju – saopćili su iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.