open-navfaktor-logo
search
Zakazana sjednica
Skupština Kantona Sarajevo: "Četvorka" danas glasa o smjeni Vlade
Skupština Kantona Sarajevo danas će na sjednici razmatrati Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi.
23.11.2020. u 07:57
get url
text

Zastupnici "Četvorke" u Skupštini Kantona Sarajevo su 9. oktobra predali zahtjev, uz 18 potpisa, za sazivanje sjednice na kojoj bi se trebalo glasati o nepovjerenju aktuelnoj vladi.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, koji je 18. novembra podnio ostavku na tu funkciju, kazao je da želi ubrzati proces uspostave nove vlasti, s obzirom na vrlo složenu situaciju uzrokovanu pojavom koronavirusa.

- Uslijedlila je nakon što je 18 zastupnika u Skupštini KS podnijelo Skupštini prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi KS. Ja ovim činom prije svega želim ubrzati proces uspostave nove vlasti, s obzirom na vrlo složenu situaciju u KS, kada se prije svega radi o pandemiji koronavirusa. Želim na svaki način dati podršku uspostavi vlasti da do nje dođe što prije – rekao je tada Nenadić.

Ostavku je podnio i predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik. 

Osamnaest zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo 9. oktobra podnijelo je zahtjev za smjenu aktuelne Vlade Kantona Sarajevo.

Zahtjev za smjenu Vlade potpisali su zastupnici Naroda i pravde, Naše stranke, SDP-a, NBL-a, samostalni zastupnici Damir Nikšić i Damir Marjanović i Aljoša Čampara.

VEZANI TEKST - Ovo su razlozi zbog kojih "četvorka" smjenjuje Vladu KS

U obrazloženju za traženje ostavke aktuelne Vlade Kantona Sarajevo navedeno je kako je Vlada koju predvodi premijer Mario Nenadić izgubila povjerenje skupštinske većine te da zbog toga ne predstavlja izraz demokratske volje građana Kantona Sarajevo.

 - Nažalost, već mjesecima u KS svjedočimo potpuno suprotnom stanju institucija i složenom općem ambijentu u kojem su institucije neefikasne i sa vrlo upitnim moralnim kredibilitetom kada je u pitanju upravljanje. Proklamirani politički ciljevi vlasti se ne ostvaruju, te je jasno kako su aktuelni akteri političke strukture nedjelotvorni u rješavanju ključnih životnih problema u društvu. Već na samom početku formiranja ova Vlada je odustajanjem čak četiri najavljena ministra od preuzimanja funkcija pokazala da je vještački krojena i sama je najavila svoj kratki vijek i brzi krah – navodi se u obrazloženju.

"Četvorka" je istakla da je aktuelna Vlada KS demonstrirala izostanak liderstva u najtežim trenucima za građane KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.