open-navfaktor-logo
search
Svečanost
Skupština HNK dobila novi saziv, zastupnici preuzeli mandate
Na današnjoj sjednici zastupnici nisu razmatrali potvrđivanje prijedloga kandidata za izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine
23.11.2018. u 11:29
get url
text

Polaganjem svečane zakletve i dodjelom mandata Centralne izborne komisije po osnovu ostvarenih rezultata na Općim izborima u Bosni i Hercegovini, na svojoj današnjoj konstituirajućoj sjednici, Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona dobila je novi saziv. Svih 30 novih zatupnika je preuzelo svoje mandate.

Na današnjoj sjednici zastupnici nisu razmatrali potvrđivanje prijedloga kandidata za izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine, kako smo ranije i najavili. 

Zatraženo je da Klubovi naroda konstituišu svoje klubove i predlože kandidate za rukovodstvo Skupštine. Nakon kratke sjednice najavljeno je da će nastavak biti u ponedjeljak, 3. decembra.

Predsjednik Skupštine HNK u prošlom sazivu Šerif Špago (SDA) istaknuo je da uspostava vlasti zahtijeva da se rukovodstvo Skupštine dogovori i o drugim pitanjima što se tiče skupštinske većine. 

-Ovdje je kod nas čista situacija u odnosu na broj zastupnika, te će SDA i HDZ vjerovano predložiti kandidate za predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg Skupštine. No, imajući u vidu da treba neke osnovne principe te nove skupštinske većine dogovoriti na nivou političkih stanaka, vjerovatno će nakon dogovora tih principa biti dogovoren i ovaj dio vezan za rukovodstvo Skupštine - kazao je Špago uoči sjednice.

Istaknuo je kako se nada da će to vrlo brzo biti s obzirom na potrebu početka radnih sjednica Skupštine, a budući da je kraj godine i ima puno posla vezanog za budžete i finansijske planove. Početak pregovora između SDA i HDZ-a, dodaje, očekuje se nakon praznika, gdje bi se trebali definisati programi buduće skupštine većine.

-Naš kanton je uvijek uslovljen i s dešavanjima na federalnom nivou - podsjetio je Špago napominjući da je HDZ jedina stranka bez koje se ne može uspostaviti vlast u HNK s obzirom na to da sa 13 zastupnika ima najveći broj mandata.

Tomislav Martinović (HDZ BiH), zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK u prošlom sazivu, naglasio je da je ova sjednica zakazana onako kako nalaže poslovnik o radu Skupštine HNK, a to  je potpisati mandate i položiti zakletvu te donijeti odluku o prestanku mandata ranije Skupštine  i izglasati  dnevni red u kojem je između ostalog i izbor predsjedavajućeg Skupštine.

-Kako poslovnik kaže, potrebno je poslije ovoga da se formiraju klubovi naroda. Ostavit ćemo za to neko vrijeme. Mislim da je, do naredne zakazane sjednice,  dovoljno vremena da se ove prethodne radnje mogu završiti da onda ova Skupština može normalno raditi - istaknuo je Martinović.

{$galerijaFotografija}

Što se tiče samih pregovora o formiranu vlasti u kantonu, očekuje da će početi naredne sedmice.

Zastupnik iz opozicije Aner Žuljević (SDP) ističe kako su pregovori o vlasti trebali početi danas.

-S obzirom na to da su rezultati izbora pokazali da HDZ i SDA imaju kapacitet da formiraju vlast, očekujem da 13 zastupnika HDZ-a i osam zastupnika SDA ne drže taocem ovaj kanton godinu dana, nego da sjednu i dogovore se da u naredne četiri godine urade ono što su obećali. Nažalost, malo su i obećavali. No, nadam se da će dogovoriti konkretne stvari za naredne četiri godine - kazao je Žuljević.

Naglasio je da su u ovom kantonu navikli da formiranje vlasti traje gotovo godinu, te da je sve predmet nekih političkih trgovina oko pozicija i najmanje je sadržaja šta će se raditi u koalicijama.

-Današnji scenarij pokazuje da ćemo najvjerovatnije imati situaciju koju smo imali prije četiri godine i da ćemo vjerovano čekati vlast godinu, a možda i više. Ovdje se radi više o ucjenama a ne procjenama šta treba uraditi u naredne četiri godine - poručio je Žuljević.

Naglasio je i dugogodišnji problem izbora komesara MUP-a HNK, rukovodećih kadrova u ZZO i Zavodu za zapošljavanje HNK, koji će kako kaže, biti problem u dogovaranju i u ovom mandatu.

Skupština HNK dobila novi saziv, zastupnici preuzeli mandate - 23. 11. 2018.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.