open-navfaktor-logo
search
Odbijen prijedlog
Skupština Crne Gore nije podržala istospolno partnerstvo
Predloženim zakonom je istospolnim parovima u Crnoj Gori omogućeno da uživaju ista prava kao heteroseksualni parovi, samo bez mogućnosti usvajanja djece
31.07.2019. u 16:07
get url
text

Skupština Crne Gore nije u srijedu usvojila zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola jer nije bilo većine u parlamentu, javljaju crnogorski mediji.

Kako se navodi, za usvajanje je glasovalo 38, a četiri zastupnika su bila protiv.

Predloženim zakonom je istospolnim parovima u Crnoj Gori omogućeno da uživaju ista prava kao heteroseksualni parovi, samo bez mogućnosti usvajanja djece.

Zakonom je posebno normirano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulirani imovinski odnosi partnera.

Nadalje, partneri imaju pravo, kako se navodi, na međusobno nasljeđivanje, a reguliran je i poreski status partnera.

Zajednica života podrazumijeva zajedničku i posebnu imovinu, raspolaganje tom imovinom, pravo na nasljeđivanje mirovine i imovine partnera koji je preminuo.

Također, partneri su u pogledu prava i obveza, u sistemu zdravstvenog osiguranja i zaštite, izjednačeni s pravima svih drugih osiguranika, a isto tako u pogledu prava iz socijalne i dječje zaštite.

No, prijedlogom zakona nije bilo omogućeno roditeljstvo, starateljstvo, hraniteljstvo i usvajanje djece. Izdržavanje djeteta moguće je jedino ukoliko drugi partner nije živ ili nema po zakonu živih srodnika koji bi mogli preuzeti izdržavanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.