open-navfaktor-logo
search
Osuda genocida
Skupština Crne Gore nije glasala o Prijedlogu rezolucije o Srebrenici, sutra nastavak sjednice
Skupština Crne Gore nakon višesatne rasprave o Prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici danas nije glasala o usvajanju ove rezolucije.
09.06.2021. u 18:24
get url
text

Naime, sjednica Skupštine je prekinuta, a bit će nastavljena u četvrtak, 10. juna 2021. godine u 12 sati.

Saopćeno je to na službenoj stranici Skupštine Crne Gore.

Podsjećamo, Poslanici na današnjoj sjednici u parlamentu raspravljaju o Prijedlogu koji su podnijeli poslanici Ervin Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović je kazao da je cilj Prijedloga rezolucije o Srebrenici da se društvo suoči sa prošlošći i da se narodi pomire.

Ibrahimović je kao predstavnik predlagača kazao da Predlog rezolucije podrazumijeva, između ostalog, da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici jula 1995. godine desio genocid u kom je ubijeno preko 8.000 Bošnjaka, da to Skupština Crne Gore najoštrije, da se zabranjuje javno negiranje postojanja i umanjnja genocida, da se 11. jul proglasi danom sjećanja na žrtve, da se afirmiše mir i stabilnost, te se pozivaju javne institucije da istraže ratne zločine, pišu Vijesti.me.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Amer Smailović kazao je danas u Skupštini Crne Gore da je Srebrenica dokaz monstruoznog zločina koji se desio u vremena kada se mislilo da smo na vrhuncu civilizacijske slobode i pravde, tehnološkog razvoja i kada su "mnogi pravednici putem satelita gledali kako jedan narod nestaje".

- Ideologija zla koja je bila pokretač za počinjeni genocid da je i dalje prisutna i da ne krije da pojedinci i dalje pokušavaju prijedlozima, da recimo jedna ulica u crnogorskom gradu nosi naziv po presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću. Zato moramo raskrstiti sa ovom idelogijom zarad budućih pokoljenja. Genocid se može realizovati za jedan dan, ali pripreme te realizacije čiji oblici mogu biti latentni mogu trajati mnogo duže - istakao je Smailović.

Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović je istakao da je Prijedlog rezolucije o Srebrenici provokacija kojom se želi satanizovati srpski narod i proglasiti genocidnim.

On je istakao da poslnici DF neće glasati za ovu rezoluciju.

- Ona je direktno usmjerena protiv srpskog naroda, ali je namijenjena za dnevno političku upotrebu, jer oni koji stoje iza nje očigledno su više razmišljali o političkih poenima, nego o žrtvama, više su razmišljali o podizanju tenzija u društvu, a kako bi podigli svoje posrnule rejtinge. Mene interesuje osnovni cilj ovog teksta, a to pokušaj satanizacije srpskog naroda - kazao je Vučurović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.