open-navfaktor-logo
search
Novi problemi
Skupština BPK danas bira delegate za Dom naroda FBiH; Obuća: Opet su prekršeni propisi, idemo u pravnu borbu
Predsjedavajući Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Muradif Kanlić (SBB) sazvao je za danas nastavak konstituirajuće sjednice na kojoj trebaju biti izabrani delegati iz Skupštine BPK u Dom naroda Parlamenta FBiH.
24.11.2022. u 12:56
get url
text
Skupština BPK

Ovo je uslijedilo nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas dostavila ovjerene kandidatske liste za izbor delegata u Parlament BiH, uz napomenu da postoji pravo žalbe u roku od dva dana od prijema odluke, a žalba se izjavljuje Apelacionom odjelu Suda Bosne i Hercegovine.

Kanlić je danas uputio dopise kandidatima u kojim je zatražio da se odmah izjasne da li se odriču prava žalbe kako bi bi izbor za Dom naroda bio proveden pravovremeno.

Iako su se tri kandidata odmah izjasnila da se ne odriču prava žalbe, Kanlić je zakazao nastavak konstituirajuće sjednice danas za 15.45 sati.

VEZANI TEKST - Iz Goražda dostavljeno sedam kandidatskih listi za Dom naroda FBiH: Koalicioni partneri poslali različite

Da se neće odreći prava žalbe za odluku CIK-a o ovjeri kandidatske liste izjavili su i potpisali Aida Obuća, zastupnica SDA i kandidatkinja za delegata iz reda bošnjačkog naroda, Daliborka Milović, zastupnica Liberalne stranke i kandidatkinja za delegata iz reda srpskog naroda, te predstavnik BNS-a čija je zastupnica Berina Fejzić jedini kandidat za delegata iz reda hrvatskog naroda.

CIK je, podsjetimo, ovjerio svih sedam kandidatskih sa 13 kandidata za izbor delegata iz reda bošnjakog, srpskog i hrvatskog naroda. Iz BPK se bira po jedan delegat iz reda svakog od tri konstitutivna naroda i iz reda ostalih.

Obuća je kazala da će odlučiti hoće li prisustvovati današnjoj sjednici, ali da će ići u pravnu borbu te da će se obratiti CIK-u.

- Izbor delegata se ne može vratiti. Svjesna sam da se rokovi moraju ispoštovati, a to je 2. decembar, ali imamo dovoljno vremena da se ispoštuje pravo žalbe. Neke kantonalne skupštine nisu ni dostavile kandidatske liste. Nije mi jasno da se pod izgovorom hitnosti krši Izborni zakon. Idemo u pravnu borbu. Prekršeni su članovi zakona koji ukazuju na pravo žalbe. Procedura nije ispoštovana. Očekujemo da će CIK poništiti odluke sa Skupštine i vratiti na početak – rekla je Obuća.

Dodala je da se sa sjednicom moralo sačekati dva dana da prođe rok za žalbe, te da se žalba podnosi putem CIK-a, a ne putem Skupštine.

Prema Izbornom zakonu, 2. decembar je rok za izbor delegata iz kantonalnih skupština i taj rok se ne bi smio prekršiti jer se u protivnom delegati biraju iz drugih kantonalnih skupština.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.