open-navfaktor-logo
search
Zloupotrebe
Skup "prijatelja i partijskih kolega": Ko Parlamentu treba položiti račun za stanje u Zavodu?
Da se odgovorni za stanje u Zavodu trebaju pojaviti pred Parlamentom i položiti račun, ali i snositi sankcije, činjenica je koju niko ne može osporiti. Stoga, ukoliko je postojala iskrena namjera, iznenađuje potreba za održavanjem žurne rasprave, bez potrebnih informacija, te, što je još važnije, bez prisustva onih osoba koje eventualno snose odgovornost
22.11.2019. u 21:30
get url
text

Fotografije i snimci djece vezane za krevete i radijatore u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić otvorili su pitanje odgovornosti rukovodstava ove javne ustanove za takvo stanje. Ta se odgovornost, pored upitnog tretmana štićenika, odnosi i na finansijske pronevjere i zloupotrebe sredstava u Zavodu.

Inicijativa da se o tome raspravlja već na sjednici u srijedu nije prihvaćena, ali je usvojen zaključak prema kojem je zaduženo radno tijelo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu, prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada vršile nadzor, te da o svemu obavijesti Zastupnički dom, koji bi zatim donio odgovarajuće odluke po ovom pitanju.

To se, sudeći prema reakcijama, nije svidjelo zastupnicima Socijaldemokratske partije (SDP). Šef Kluba SDP-a Damir Mašić je zatražio tematsku sjednicu, ali već u četvrtak, prije dostavljanja svih informacija potrebnih za utvrđivanje odgovornosti za postojeće stanje u Zavodu.

- Odgovorni ljudi za ovakvo stanje trebaju doći u Parlament i položiti račun, a nakon toga biti razriješeni. Mora sutra sjednica biti, to je jedini način – poručio je Mašić u srijedu.

Da se odgovorni za stanje u Zavodu trebaju pojaviti pred Parlamentom i položiti račun, ali i snositi sankcije, činjenica je koju niko ne može osporiti. Stoga, ukoliko je postojala iskrena namjera, iznenađuje potreba za održavanjem žurne rasprave, bez potrebnih informacija, te, što je još važnije, bez prisustva onih osoba koje eventualno snose odgovornost.

Tačno bi neko mogao pomisliti da je na taj način Mašić, koji je ujedno i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo, želio izbjeći dolazak pred Parlament bivše SDP-ove direktorice Zavoda Zarfe Dupovac, koju je Općinski sud osudio zbog finansijskih pronevjera u toj javnoj ustanovi, a koju je u međuvremenu uspjela zaposliti i sina.

Presuda za finansijske pronevjere nije bila prepreka aktuelnoj vlasti u Kantonu Sarajevo (KS), poznatijoj i kao "šestorka", da Dupovac 20. septembra ove godine imenuju za članicu Nadzornog odbora KJP "Sarajevo-šume". Na upit šefu izvršne vlasti Edinu Forti (Naša stranka) o predlagaču imenovanja Dupovac u Nadzorni odbor, dobili smo povratnu informaciju da se obratimo Skupštini KJP "Sarajevo-šume".

Činjenica je da članove Nadzornog odbora "Sarajevo-šuma" formalno imenuje Skupština tog javnog preduzeća, ali je isto tako činjenica da članove Skupštine imenuju vladajuće političke stranke, te na taj način direktno utječu na sastav upravljačkih struktura. Tako je, primjera radi, u Skupštini "Sarajevo-šuma" SDP-ova kandidatkinja za Skupštinu KS na prošlim Općim izborima Fuada Zuko, ali i kandidat Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) za Parlament FBiH Jasmin Šutković.

Dupovac je kao članica Nadzornog odbora 19. augusta ove godine za direktora KJP "Sarajevo-šume" imenovala Amira Joldu, SDP-ovog kandidata za Parlament FBiH, te člana Mašićevog kruga "prijatelja i partijskih kolega", među kojima je i Samir Suljagić, SDP-ov direktor KJU "Centar za socijalni rad" koji je u oktobru ocijenio da je stanje u Zavodu Pazarić u najmanju ruku zadovoljavajuće.



SDP-ov član je i Izet Ramić, šef u Zavodu koji je, navodi se u zapisniku inspektora i sudskih vještaka, štićenike Zavoda slao na prinudni rad u stan tadašnjeg direktora, koji je, navodno, svoj prvi mandat na čelu Zavoda dobio kao kadar SDP-a.

Resorom u okviru kojeg djeluju "Sarajevo-šume" upravlja ministar privrede KS Haris Bašić iz Naroda i pravde. Ni on nije osjetio potrebu da se izjasni po pitanju imenovanja Dupovac na važnu i odgovornu poziciju, uprkos njenoj "historiji".

S obzirom da je Mašić izrazio želju da se odgovorni za ovakvo stanje u Zavodu trebaju pojaviti pred Parlamentom, to bi u praksi, zbog stranačke pripadnosti većine rukovodioca ove ustanove u proteklim godinama, predstavljalo i svojevrsno okupljanje "prijatelja i partijskih kolega". Insistiranje da račune polaže samo netom smijenjeno rukovodstvo, a ne ona kojima su se na teret stavljale brojne zloupotrebe, predstavlja eklatantan primjer pokušaja njihovog amnestiranja od odgovornosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.