open-navfaktor-logo
search
Prekid zbog Praljka
Škripari veličali ratnog zločinca, šta je napisao delegat utakmice Široki Brijeg - Zvijezda
Glavni sudija u 31. minuti prekinuo utakmicu i poslao igrače u svlačionicu
02.12.2019. u 07:57
get url
text

Fudbaleri Širokog Brijega u posljednjoj utakmici 18. kola BHT Premijer lige Bosne i Hercegovine savladali su Zvijezdu 09 sa 4:0, ali je ovaj rezultat ostao u sjeni navijača domaćeg tima.

Oni su na tribini postavili fotografiju sa likom osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka, nakon čega je arbitar Sabrija Topalović odlučio prekinuti susret dok se sporna fotografija ne ukloni s tribina.

- Živio sam časno, izdale me jude, vašu optužnice ne prihvaćam, časni sude - pisalo je na tranparentu Škripara uz fotografiju zločinca Praljka, koji je pravomoćno osuđen u Haškom sudu za ratne zločine na 20 godina zatvora, a prilikom izricanja presude popio je otrov.

A šta je u svom službenom izvještaju napisao Amir Hadžić, delegat utakmice, od čijih "riječi" će ovisiti koliku ću kaznu ovaj put dobiti Široki Brijeg.

- Organizacija utakmice shodno Propozicijama takmičenja BH Telecom Premijer lige BiH uz propust. Izvršena inspekcija stadiona. Radni sastanak - brifing održan u predviđeno vrijeme uz prisustvo svih potrebnih lica i predstavnika službi. Formirana Krizna grupa i određena krizna soba. Službeni predstavnici ekipa blagovremeno predali spiskove igrača sa jasno naznačenim igračima do 21 godine i igračima stranim državljanima. Na terenu za igru nije bilo incidenata, dok je na dijelu sjeverne tribine sa organizovanom navijačkom grupom Škripari bilo diskriminatorskog ponašanja zbog čega je glavni sudija u 31. minuti prekinuo utakmicu i poslao igrače u svlačionicu. U prekidu koji je trajao sedam sedam minuta aktivirana je Krizna grupa, a u međuvremenu navijači sa tog dijela tribine napustili su stadion. Korektan doček i ispraćaj gostujuće ekipe i službenih lica - napisao je delegat Hadžić (Velika Kladuša).

Široki Brijeg je ove sezone već kažnjavan zbog navijača. Tako je početkom oktobra na dvije utakmice suspendovan stadion Pecara zbog incidenta koji se dogodio u utakmici osmine finala Kupa BiH, kada je meč Široki Brijeg - Sarajevo (3:2) bio i prekinut na 22 minute zbog divljanja navijača domaćeg tima, koji su sa ispoljavali govor mržnje, a u drugom poluvremenu pogodili su i Anela Hebibovića, fudbalera gostujućeg tima, zbog čega je utakmica bila i prekinuta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.