U naslovu portala Raport koji je blizak vlastima u Kantonu Sarajevo stoji: "Gdje je bio UNSA u vrijeme vladavine SDA? Ni među 2.000 u svijetu, napredak počeo tek kad su sklonjeni s vlasti". 

Međutim, iz izjava rektora Škrijelja da se zaključiti da je UNSA bilježio napredak na rang listama za vrijeme vladavine SDA.

- Škrijelj je pojasnio da je na pozicioniranje utjecala i pandemija i brojni drugi faktori, a da je SDA posljednja koja ima pravo moralisanja s obzirom na to da ova stranka svjesno uništava obrazovanje, posebno Univerzitet, već godinama.

A zanimljivo je pitanje gdje je UNSA bio dok je SDA vladala u Kantonu Sarajevo?

Prema rezultatima iz 2020. godine, a oni se odnose na godinu prije – dakle 2019. – Univerzitet u Sarajevu imao najbolji rezultat na ovoj ljestvici, popevši se na 1554. mjesto, upravo te godine.

To je ujedno bila i najbolja pozicija koju je Univerzitet u Sarajevu ikada postigao na ovoj rang listi. Tad je na vlasti bila "Šestorka".

Godinu prije toga UNSA je bio na 1669. mjestu, što predstavlja napredak od 370 mjesta u odnosu na januar 2018. godine, kada je Univerzitet u Sarajevu zauzeo 2039. mjesto - piše u tekstu Raporta.

Stranka koja je bila vlasti 2018. godine kada se bilježio napredak UNSA bila je SDA, a na čelu Vlade KS tada je bio SDA-ov premijer Adem Zolj.

Dalje u Raportovom tekstu stoji:

- Od 2017. godine pomak je napravljen za 804 mjesta. Dakle, kada je SDA bila na vlasti UNSA nije bio ni među top 2.000 univerziteta, a od kada su sklonjeni iz vlasti napravljen je skok od 804 mjesta! Slično je kada se pogledaju rezultati za Evropu. U okviru evropske Webometrics ljestvice Univerzitet u Sarajevu je 2020. bio rangiran na 570. mjestu, što je napredak za 157 mjesta u odnosu na 2017. godinu kada je vladala SDA - stoji u Raportovom tekstu.

Dakle, iz ovog teksta da se zaključiti da je UNSA najgore bio rangiran za vrijeme vladavine Elmedina Konakovića, odnosno za vrijeme njegovog mandata premijera Kantona Sarajevo.