open-navfaktor-logo
search
Prvi održan 2014.
Škotska u oktobru 2023. želi održati drugi referendum o nezavisnosti
Prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon objavila je u utorak da bi ta zemlja 19. oktobra 2023. godine mogla održati drugi referendum o nezavisnosti od Velike Britanije, prenosi Anadolu Agency (AA).
28.06.2022. u 19:02
get url
text
Nicola Sturgeon

Obraćajući se parlamentu, Sturgeon je rekla da vlada danas objavljuje novi prijedlog zakona o referendumu o nezavisnosti Škotske.

- Svrha referenduma je da utvrdi stavove naroda Škotske o tome da li zemlja treba da bude nezavisna država ili ne - rekla je Sturgeon.

Sturgeon je rekla kako će od britanskog premijera Borisa Johnsona pisanim putem tražiti odobrenje za održavanje referenduma jer je ključno da to glasanje bude legalno. Dodala je da će se to pitanje proslijediti britanskom Vrhovnom sudu.

U januaru 2020. godine, prije izbijanja pandemije COVID-19, škotski parlament izglasao je odluku o održavanju drugog referenduma o nezavisnosti.

Nakon glasanja, Sturgeon je zatražila tu mogućnost od centralne vlade Velike Britanije, ali je njen zahtjev odbio britanski premijer Boris Johnson.

Johnson je u pismu Sturgeon 2021. godine rekao da neće pristati na bilo koji zahtjev za prijenos vlasti koji bi doveo do daljnjih referenduma o nezavisnosti.

Prvi referendum koji je pitao škotske birače da li bi htjeli da se oslobode Velike Britanije održan je 2014. godine, samo dvije godine prije historijskog referenduma o Brexitu. Škoti su glasali većinom i protiv nezavisnosti i protiv Brexita.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.