open-navfaktor-logo
search
MUP SBK
Skoro prepolovljen broj poginulih na cestama, riješili sve slučajeve ubistava
MUP Srednjobosanskog kantona objavio je godišnji izvještaj o stanju sigurnosti na području ovog kantona
03.01.2020. u 08:27
get url
text

Uprava policije MUP-a Srednjobosanskog kantona tokom 2019. godine nizom planskih aktivnosti uspjela je unaprijediti stanje sigurnosti na području kantona, po svim važnijim segmentima, navedeno je u godišnjem izvještaju o radu MUP-a SBK.

Takva ocjena temelji se na sigurnosnim pokazateljima, a posebno na činjenici da u ovom kantonu nije bilo slučajeva najtežih krivičnih djela koja su ostala nerasvijetljena.

Rasvijetljena sva ubistva i pokušaji ubistva

Posebno uspješno riješena su najteža krivična djela iz oblasti protiv života i tijela, odnosno dva ubistva počinjena u Travniku i Bugojnu.

Koordiniranim aktivnostima pripadnika Sektora kriminalističke policije MUP-a, te policajaca iz Bugojna i Travnika u rekordno kratkom vremenskom roku otkriveni su izvršioci. Do sada su izrečene prvostepene presude na višegodišnje kazne zatvora za izvršioce.

VEZANI TEKST - Zbog 230 KM starca ubili sjekirom i ugurali u trap: Jašareviću 17 godina zatvora

VEZANI TEKST - Za ubistvo u Travniku Sanja Đonlić osuđena na 13 godina zatvora

Također, uspješno su rasvijetljena i dva pokušaja ubistva, po jedno u Gornjem i Donjem Vakufu, koja su dokumentovana, a izvršiocima je određen pritvor, te se čeka sudski epilog.

Smanjen broj razbojništava

U ovom periodu izvršen je minimalan broj krivičnih djela razbojništva, od kojih je većina rasvijetljena. Evidentirano ih  je devet, što je smanjenje za 35 posto u odnosu na isti period 2018. godine, kada ih je bilo14. Uspješno je rasvijetljeno šest razbojništava.

VEZANI TEKST - Sve priznao: Uhapšen razbojnik koji je usred dana, prijeteći nožem, opljačkao kladionicu

Osim razbojništava, potrebno je spomenuti i četiri krivična djela teške krađe iz bankomata, od kojih su dva počinjena u Bugojnu, te po jedno u Novom Travniku i Kreševu. Ova djela su počinjena najvjerovatnije upotrebom plina, kada je na bankomatima pričinjena znatna materijalna šteta, uz krađu novca iz njih.

VEZANI TEKST - Eksplozija u Bugojnu: Raznesen bankomat UniCredit banke

- U cilju borbe protiv ovakve vrste kriminaliteta, na nivou Uprave policije MUP-a zavedena je operativna akcija pod nazivom "Bankomat", na osnovu koje službenici policije kontinuirano provode pojačane planske akivnosti u koordinaciji sa drugim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini. Navedenim aktivnostima uspješno je spriječena teška krađa iz bankomata u Gornjem Vakufu, kada su policijski službenici postupajući po ovoj akciji spriječili počinioce u njihovom napadu - navedeno je u izvještaju MUP-a.

Krađe vozila gotovo eliminisane

I u oblasti krađe vozila, poduzimanjem planskih aktivnosti, postignuti su značajni rezultati, pa je tako tokom prošle godine u Srednjobosanskom kantonu ukradeno 13 vozila, što je smanjenje za pet vozila ili 28 posto u odnosu na isti period 2018. godine. Od 13 prijavljenih djela, rasvjetljena su tri slučaja i protiv šest osoba je podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

- Od ukupnog broja ukradenih, osam vozila je pronađeno, pet je vraćeno vlasnicima, dok su tri vozila zapaljena. Iz navedenog je vidljivo da su krađe vozila gotovo eliminirane, a sva otuđena vozila su starije proizvodnje i uglavnom su korištena za izvršenje drugih krivičnih djela - naveli su iz MUP-a SBK.

VEZANI TEKST - Dva mladića i djevojka iz Sarajeva ukrali automobil kod Viteza

Iz policije ističu da je smanjenju broja ukradenih vozila svakako doprinijele pojačane aktivnosti policije na kontroli i pregledu kriminogenih osoba, opservaciji terena, te drugim mjerama i radnjama koje su bile usmjerene na prevenciju krađe motornih vozila, ali i poduzimanjem represivnih mjera protiv izvršilaca ovih krivičnih djela.

Inventivan pristup u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga

Kada je u pitanju borba protiv zloupotrebe opojnih droga, podneseno je više od 200 izvještaja protiv 221 osobe, od čega je 98 povratnika u vršenju ovih krivičnih djela i pet maloljetnika. Broj podnesenih izvještaja veći je za 60 ili 40 posto u odnosu na isti period prethodne godine, kada je podneseno 138 izvještaja. Aktivnosti na ovom planu nastavljaju se i dalje, a zaplijenjena je i znatna količina narkotičkih sredstava, navedeno je u policijskom izvještaju.

VEZANI TEKST - U 2019. godini uhapšeno 130 osoba zbog zloupotrebe opojnih droga

- Uprava policije MUP-a SBK je u toku 2019.godine kao jedan od prioritetnih zadataka postavila upravo borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, što se pokazalo u potpunosti opravdano. U cilju realizacije ovih zadataka osmišljen je novi, inventivan pristup u dokumentovanju ovih krivičnih djela, formirani su specijalizovani timovi za droge, uključujući i čitav niz drugih mjera i radnji - navode iz MUP-a.

VEZANI TEKST - Filmske scene u Travniku: Bježeći od policije dileri skakali u Lašvu

Kao jedan od pokazatelja uspješnosti u radu službenika policije u ovoj oblasti, jesu i činjenice da je došlo do poskupljenja droge na tržištu, što u konačnici odvraća dio konzumenata i sprečava proširivanje ove pojave na druge osobe koje do sada nisu bili konzumenti, jer je pojačanim aktivnostima policije u znatnoj mjeri otežana nabavka i prodaja droge.

VEZANI TEKST -  Dvoje uhapšenih: U plasteniku pored kuće uzgajali indijsku konoplju

- Također, ostvarena je dobra saradnja sa građanima, odnosno pravovremenim dojavama građana dolazilo se do saznanja koja su na kraju imala za rezultat lišenje slobode osoba osumnjičenih za zloupotrebu opojnih droga - navodi se u izvještaju.

VEZANI TEKST - Drogu mu čuvala tri krvoločna psa: Uhapšen diler spida i marihuane

VEZANI TEKST - Sarajlija u Kiseljaku "pao" s kilom spida u autu


Smanjen broj nesreća i poginulih na cestama

Zahvaljujući pojačanim aktivnostima pripadnika policije u oblasti saobraćaja, tokom godine iza nas broj saobraćajnih nesreća je smanjen za 232 ili za 8,5 posto u odnosu na isti period prethodne godine. U ovom periodu evidentirano je 2.513 saobraćajnih nesreća, za razliku od istog perioda prethodne godine, kada je evidentirano 2.745 nesreća.

Također, smanjen je i broj smrtno stradalih osoba u nesrećama za šest oosbe, ili za čak 38 posto. Naime, u ovom periodu evidentirano je sedam nezgoda u kojima je poginulo 10 osoba, za razliku od prethodne godine kada je u 14 nezgoda smrtno stradalo 16 osoba. 

Povećan broj isključenih vozila

- Poduzimajući intenzivne mjere i radnje, službenici policije su iz saobraćaja isključili 2.063 vozila, uglavnom zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti, što je za 804 ili 64 posto više u odnosu na isti period prethodne godine, kada je isključeno 1.259 vozila. Broj vozača lišenih slobode zbog alkoholiziranosti povećan je za čak 135 posto. Rezultati rada policije poboljšani su i u pogledu ukupnog broja isključenih vozača, koji je povećan za 543 na 2.620 - navedeno je u izvještaju.

VEZANI TEKST - Policija Srednjobosanskog kantona u protekla dva dana uhapsila 14 pijanih vozača

Zbog alkoholiziranosti su isključena 1.924 vozača od kojih je 698 uhapšeno i zadržano u stanicama do otriježnjenja, zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

- Broj isključenih vozača zbog alkohola je povećan u odnosu na isti period prošle godine za 497 ili 35 posto, dok je broj vozača uhapšenih zbog alkoholiziranosti povećan za čak 135 posto. Svaki od navedenih vozača je direktno spriječen da izazove saobraćajnu nezgodu sa smrtnom posljedicom, težim i lakšim tjelesnim povredama i materijalno štetom - navode iz MUP-aSBK.

VEZANI TEKST - Policija za tri dana iz saobraćaja isključila čak 19 neispravnih autobusa

Ovi pokazatelji najbolje pokazuju poboljšanje stanja sigurnosti u oblasti saobraćaja, što je vidljivo kroz smanjenje broja saobraćajnih nesreća, smanjenje poginulih u nezgodama, kao i smanjenje drugih negativnih parametara iz ove oblasti, navodi se u izvještaju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.