open-navfaktor-logo
search
Ništa se ne dešava
Skoro dvije godine od afere: Gdje Dodikova sporna ikona hvata prašinu, zašto Tužilaštvo BiH šuti
Nakon imenovanja na dužnost glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić je kazao kako će ova državna pravosudna institucija jače i snažnije nastaviti raditi u smjeru koji su započeli posljednjih godinu.
26.10.2022. u 07:47
get url
text

VEZANI TEKST - Niti se zna gdje je ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu, ni šta radi Tužilaštvo BiH

Upravo u tom periodu, istina nešto manje od godinu, ništa se ne dešava, ili barem javnost nije upoznata, sa famoznom aferom "Ikona". Podsjetimo, Tužilaštvo BiH je krajem decembra 2020. godine saopćilo da je formiralo predmet u vezi sa aferom "Ikona" čiji je glavni akter odlazeći član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Predmet je formiran nakon što je Dodik uručio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu pozlaćenu 300 godina staru ikonu za koju se opravdano sumnja da je ukradena u Ukrajini.

U to vrijeme na čelu Tužilaštva BiH bila je Gordana Tadić, pod čijim vodstvom se nije uradilo ništa. Niti je objavljeno da je slučaj zatvoren jer nema dokaza ili sumnji na krivično djelo, niti ima optužnica. Tek se pustilo da vrijeme učini svoje i svi zaboravimo na ovaj međunarodni skandal. 

VEZANI TEKST - Afera koju lagano prekriva prašina: Ide li slučaj "Ikona" u tamne ladice Tužilaštva BiH?

Krajem januara ove godine Tužilaštvo BiH je putem međunarodne pomoći zatražilo određenu dokumentaciju od institucija Ukrajine u vezi s aferom "Ikona". U međuvremenu, Rusija je vratila spornu ikonu. Tužilaštvo BiH mjesecima šuti o ovoj aferi koja će uskoro napuniti dvije godine. Tražili smo očitovanje Tužilaštva, ali do objave ovog teksta nisu odgovorili na naš upit.

Također, nije poznato ni gdje se nalazi ikona. Početkom prošle godine pojavila se infromacija da se navodno nalazi u sefu u Dodikovom kabinetu, a Tužilaštvo je nije izuzelo kao dokazni materijal.

Prije godinu Dodik je optužio medije da su sve izmislili.

VEZANI TEKST - Dok SIPA ganja krave na Drini, Tužilaštvo čeka da Dodikovu ikonu "prekriju ruzmarin, snjegovi i šaš"

- Izmislili ste ikonu, to ne postoji u krivično-pravnom opsegu. Čak je došlo do tužilaštva i išao sam da dam izjavu. I ja se kao građanin pitam šta je s tim - rekao je Dodik.

Upitan da potvrdi od koga je dobio ikonu, Dodik je poručio da se to "vrlo dobro zna i da je taj čovjek davao izjavu".

- Sve je bilo u javnom diskursu i sad me ponovo pitate. Naravno da ne pamtim ime tog čovjeka, ali sve postoji u papirima. Nije podignuta nikakva optužnica. Samo je postojao jedan period laži u trenutku kad sam se ja borio za život na UKC-u RS-a - poručio je tada Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.