open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Skopljaković: HDZBiH kaže da je demokršćanska stranka, ali nisu protiv krađe glasova
- Načelo solidarnosti je jedan od glavnih temelja političkoga promišljanja i rada, kaže se u Statutu HDZ-a Bosne i Hercegovine.
03.06.2022. u 13:52
get url
text

Da li je sve ove godine, od vladajućeg HDZ-a, pokazana solidarnost prema Hrvatima u RS-u kojima zasigurno teško padaju spor i neučinkovit proces povratka koji neki koče a neki to, poput HDZ-a i Dragana Čovića, odobravaju. Odobravaju jer se ne zalažu koliko bi trebalo da se ovo pitanje realizira u većoj mjeri od trenutnog - saopćio je predsjednik Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine Božo Skopljaković.

Hrvate u RS-u još više od ovoga, kako dodaje, boli činjenica da se Čović pojavio na dodjelu odličja ratnom zločincu u Banjoj Luci ili kada sa suzom u oku poruči čuvajte RS ili kada se ne usprotivi Dodiku koji podržava podizanje optužnica protiv hrvatskih pilota.

- Ko je sljedeći na redu, je li to prijetnja onima koji se žele vratiti da bi i protiv njih mogla biti podignuta optužnica - pita Skopljaković i dodaje:

- Kada govorimo o legitimnom predstavljanju ovisi kako shvatate legitimno predstavljanje, za nas u Hrvatskoj stranci sve što je sukladno zakonima legalno je i legitimno. Ako je neko izabran temeljem Izbornog zakona onda je i legitiman. Da treba mijenjati Izborni zakon, to svakako treba, ali nikako po načelima i na način kako to pojedinci žele na štetu jednih a u korist drugih.

Svako zalaganje za izmjene Izbornog zakona koje osiguravaju dominaciju jednih na drugima i umanjuju vrijednost glasa u odnosu na drugog, ističe Skopljaković, nije sukladno Ustavu BiH i ljudskim pravima, tako da će svaki pokušaj diskriminacije u pogledu vrednovanja glasa biti spriječena ako ne ovdje u BiH onda sigurno na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

- HDZ BiH je od EPP-a dobio i kritike koje se odnose na neusvajanje reformi i zakona traženih kroz 14 prioriteta Evropske komisije, a znamo da su vladajući protiv kako bismo bili što dalje od EU-a. Kome je to u interesu, samo kadvanistima i njihovim kadvanističkim organizacijama kojima je k2n (kriminal, korupcija i nepotizam) glavna odrednica i vodilja u radu. Kao što smo mogli vidjeti u rezoluciji i Evropske pučke stranke pozivaju sve političke lidere i institucije u Bosni i Hercegovini da daju svoj doprinos kako bi se osigurali fer i pošteni izbori - navodi Skopljaković.

Dodaje da HDZ BiH u svojim temeljnim načelima kaže da je demokršćanska stranka.

- Demokršćanstvo predstavlja političku ideologiju kroz koju se stranke, koje se tako nazivaju, zalažu za kršćanske vrijednosti u političkom životu, a to bi svakako trebalo značiti da bi se trebali, sukladno ovom načelu, boriti za fer i poštene izbore i biti protiv krađe glasova, jer im to i njihov kršćanski svjetonazor nalaže. Nažalost, to nije tako, i dalje ti isti odbijaju usvajanje tehničkih izmjena i uvođenje kamera i skenera na biračka mjesta. U kršćanstvu i u svim drugim religijama, krađa je po definiciji zlo i grijeh, dakle ako ste na strani zla onda je jasno na čijoj ste strani a to nije dobro za nas. Dragi moji, svi u cijeloj BiH, pamet u glavu, olovku u ruku i riješite ovo na narednim izborima! - poručio je Skopljaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.