open-navfaktor-logo
search
Završen sastanak
Školska godina u FBiH počinje u skladu sa školskim kalendarom
Nastava u Federaciji Bosne i Hercegovine u novoj školskoj godini počinje u skladu sa zakonom, to jest školskim kadendarom, uz mogućnost da se odluka revidira na osnovu procjene epidemiološke situacije.
21.08.2020. u 14:36
get url
text

- Nastava u Sarajevskom kantonu, Tuzlanskom kantonu i Zeničko-dobojskom kantonu počinje 1. septembra, dok u svim ostalim kantonima počinje 7. septembra – kazala je pomoćnica ministra obrazovanja FBiH Nadija Bandić, nakon današnjeg sastanka predstavnika Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo Federacije sa predstavnicima Federalnog i kantonalnih ministarstava obrazovanja.

Dodala je da je važno da svi učenici koji imaju neko hronično oboljenje ili žive u domaćinstvu sa osobama koje imaju hronično oboljenje, nisu u potrebi da pohađaju školu, ali odgojno-obrazovne ustanove moraju da im osiguraju alternativne metode nastave.

Kantoni će odrediti na koji način će se obavljati nastava - online, tradicionalno ili kombinovano, ali su dužni poštovati sve preporuke Kriznog štaba i epidemiološke mjere. U slučaju održavanja nastave u školama, preporučeno je da se ona odvija u manjim grupama, uz provjetravanje prostorija, dezinfekcijska sredstva, fizičku distancu i nošenje maski.

Prema riječima Gorana Čerkeza, pomoćnika ministra zdravstva FBiH, Zavod za javno zdravlje je pripremio epidemiloške kriterije koji će biti primjenjivani u svim osnovnim i srednjim školama i na fakultetima gdje bude održavana nastava.

- Imamo punu saglasnost svih kantonalnih ministarstava. Trudimo se naći najbolji model s najmanjim rizikom za djecu, nastavnike i roditelje. Mislim da smo donijeli dobre odluke i da će sve mjere biti svugdje biti primjenjivane isto – istakao je Čerkez.

Anis Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, kazao je kako je sretan da što je sastanak prošao uspješno, te da će mjere na nivou FBiH biti iste kao što je urađeno u KS.

- Mi smo odabrali kombinovani model, tako da nakon što se Naredba objavi, nećemo ponovo mijenjati model rada, a to je kombinovani za koji mislimo i da je najsigurniji - istakao je Krivić.

Spahija Kozlić, ministar obrazovanja u ZDK, kazao je da ovo dominantno zdravstveni problem, te da su očekivali malo više hrabrosti od kriznih štabova da jasno kažu postoje li epidemiloški uvjeti za početak nastave.

- Opredijelili smo se generalno za kombinovani model. Za neke područne škole moguće je da se nastava izvodi u punom kapacitetu pa će se odvijati na klasičan način - rekao je Kozlić.

Rašid Hadžović, ministar obrazovanja HNK, kazao je da su uspješno došli do određenih zaključaka koji će kasniji biti pretvoreni u naredbe Federalnog ministarstva zdravstva.

- Mi ćemo zajedno sa našim Kriznim štabom donijeti odluku o početku školske godine. Za sada je to 7. septembar i ukoliko dođe do nekih izvanrednih okolnosti koje bi mogle utjecati na pomjeranje početka školske godine, onda ćemo na vrijeme obavijestiti javnost i svim roditeljima dati na znanje da će se školska godina odgoditi. S druge strane, veoma je bitan zaključak koji smo donijeli vezano za našu djecu koja su hronični bolesnici ili ako takvog bolesnika imaju u bližoj rodbini, nakon izjave roditelja da dijete ne ide u pkolu, za njih će se organizovati nastava na daljinu - kazao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.