open-navfaktor-logo
search
Vršnjačko nasilje
Škola u Maglaju zahtijeva izvinjenje i demant od majke koja je tvrdila da su joj kćerku zlostavljali
Nakon što je krajem prošlog mjeseca Policijskoj stanici Maglaj prijavljeno vršnjačko nasilje nad maloljetnom djevojčicom, oglasio se i Mirza Ahmetović, direktor Prve osnovne škole Maglaj koju djeca pohađaju.
11.11.2022. u 09:27
get url
text
Prva osnovna škola Maglaj

Majka djevojčice je izazvala mnogobrojne reakcije objavom na društvenim mrežama u kojoj je opisala nemili događaj te uputila mnogobrojne kritike na račun škole, ali i učiteljice razreda u koji ide njena kćerka zajedno sa vršnjacima koji su je napali.

VEZANI TEKST - Maglaj: Protiv roditelja maloljetnika koji su zlostavljali djevojčicu bit će pokrenut prekršajni postupak

Ovim povodom se oglasio direktor Prve osnovne škole Maglaj, kako navodi, očitovanjem o navodima u medijima o prikrivanju međuvršnjačkog nasilja u školi, a koje je plasirala majka učenice.

- Nemili događaj navedenog nasilja nad djetetom nije izvršen u školi, u krugu škole, niti za vrijeme nastave. Škola ne može istraživati ništa što se nije desilo u njenim okvirima, niti može izricati ukor zbog nečega što učenici urade mimo škole i mimo nastave - stoji u očitovanju direktora Prve osnovne škole Maglaj Mirze Ahmetovića.

Kako ističe, navodno zlostavljanje djevojčice u školi nikada nije evidentirano jer se majka nikada nije obratila učiteljici, pedagogici i upravi škole sa takvim informacijama i zahtjevom da se ti problemi riješe, dok je majka u svojoj objavi napisala da njena kćerka od prvog razreda trpi nasilje i da se najmanje 10 puta obraćala učiteljici koja, kako kaže, to smatra dječijom pričom.

- Učiteljica, kojoj je izjavama u medijima majka djevojčice znatno narušila ugled, ali i zdravstveno stanje, učiteljica je sa više od 25 godina radnog staža i nikada do sada nije imala nikakve pritužbe od roditelja, uprave škole i pedagoškog stručnog savjetnika. Svoj posao je uvijek obavljala krajnje savjesno, što će činiti i ubuduće. Nakon spomenutog događaja majka djevojčice je, odmah sutradan ujutro, 16 sati nakon navedenog događaja, poslala kćerku u školu, u isti razred, kod iste učiteljice na koju se u svojim izjavama žali. Njena djevojčica do današnjeg dana redovno, bez ikakvih problema, pohađa isti razred, kod iste učiteljice i insistira, i ona i majka, da se ne prebacuje u drugo odjeljenje.

Majka djevojčice, nakon navedenog događaja, nije došla da razgovara sa učiteljicom ili s bilo kime u školi, osim sa policijom, na njihov poziv. Odmah narednog dana objavila je slike svoje kćerke na svom Facebook profilu, navodivši niz optužbi na račun učiteljice i škole, što je izazvalo lavinu negativnih komentara i prijetnji upućenih učiteljici, direktoru škole, samoj školi i njenim uposlenicima, čime je nanijela nepopravljivu štetu ovoj ustanovi i svim njenim uposlenicima, a naročito učiteljici njene kćerke. Posebno je poražavajuće to što je, objavljivanjem pohvala i učeničke knjižice svoje kćerke, majka objavila i ime i prezime učiteljice, čime je direktno ugrozila njenu sigurnost - ističe direktor škole. 

U očitovanju stoji da Nastavničko vijeće ove škole, na čelu sa direktorom, napominje da je atak na kolegicu ujedno i atak na sve njih te problematiziraju pitanje na koji način će ubuduće biti zaštićen integritet prosvjetnih radnika i s kakvim novim pritiscima i optužbama mogu da se suoče, u vrijeme kada je rad sa djecom svakako otežan zbog narušenih općih društvenih normi. Također, dodaju da su društvene mreže pružile priliku svima da pišu i objavljuju šta god žele, ali da je na medijima da svaki događaj pogledaju iz različitih uglova, a ne da podržavaju insinuacije i laži.

Kako navode, nadzorom nadležne inspekcijske službe, zaključcima Pedagoškog zavoda Zenica i predstavnika Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH utvrđeno je da su škola i učiteljica poduzeli pravovremeno sve što je bilo potrebno u vezi s ovim slučajem te da nije napravljen nijedan propust.

- Škola izražava žaljenje što je došlo do ovakvog nemilog događaja i nastavit će raditi na suzbijanju i preveniranju svih oblika neprimjerenog i nepoželjnog ponašanja, ali to je moguće prvenstveno uz dobru saradnju sa roditeljima, a sve u cilju zaštite svakog učenika i učenice naše škole. Na kraju očekujemo da se majka djevojčice oglasi na svom Facebook profilu i u medijima demantom svih naroda i javnim izvinjenjem za pričinjenu štetu, kako školi, tako i njenim zaposlenicima, a posebno učiteljici njene kćerke - poručuju u očitovanju. 

Na ovaj istup Prve osnovne škole na društvenim mrežama je reagovala i majka djevojčice, ponavljajući da je u ovom slučaju odgovornost na školi i dodajući da će se ona boriti za prava sve ugrožene djece u školama.

- To je škola svih nas, ne samo uposlenika koji tu rade i sramno štite svoj nerad. Ugled je jedno, a ponašanje je drugo. Da, moja kćerka ide u taj razred, niko s njom ne priča, osim dvije djevojčice. Neće ona mijenjati razred već će se odgojne mjere provoditi kako treba. Najmanje 10 puta sam učiteljici rekla za kćerkino stanje. Nije ni bitno, trebam se izviniti što su mi dijete istukli. Samo želim mir. O ugledu prosvjetnih radnika toliko, samo je direktor škole pitao kako je kćerka, niko više. Poenta je štititi jedni druge, a ne pitati za dobrobit djeteta. Borit ću se za prava i Roma i bolesnih i siromašnih i manje bogatih i djece manje uglednih u toj i svim školama. Dosta je bilo privilegovanih. Sva su djeca ista. Moje dijete je istučeno od učenika tog razreda i ja treba da se izvinim. Je li vi vidite kud idemo mi? – napisala je majka djevojčice na svom profilu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.