open-navfaktor-logo
search
Bura u staračkom domu
Skoko: Zona sumraka je nastala zahvaljujući direktoru Memiševiću
Nijedan štićenik u vrijeme mog mandata od protekle četiri godine, nije nestao, niti je bilo krađe u Centru, a niti samoubistava. To je sve napakovao Memišević, jer kada sam od njega preuzimao dužnost zatekao sam katastrofalno stanje u Centru, kaže bivši direktor Skoko
13.11.2018. u 19:48
get url
text

Prema navodima u anonimnom pismu radnika KJU Gerontološkog centra u Sarajevu, starački dom je postao “zona sumraka“, a bivši direktor kaže da je zonu sumraka napravio aktuelni direktor.

Prema navodima u pismu, štićenici u staračkom domu počeli su dizati na sebe ruku. Bilo je i krađa, nestanaka štićenika, a jedna uposlenica navodno je izmještena na odjel Neuropsihijatrijske klinike.

Vršilac dužnosti direktora Gerontološkog centra Zijad Memišević izjavio je za Faktor da se ništa od navedenog nije dešavalo otkako je on preuzeo dužnost direktora.

- Za ovo što pišu radnici - prvi put čujem. Znam da je resorna ministrica Vlade KS najavila da će u starački dom doći inspekcija da provjeri ove navode. Prepuštam njima da sve provjere i utvrde o čemu se radi. Ja sam preuzeo funkciju 19. jula ove godine i to što pišu radnici nije se dešavalo. Sve je to u vrijeme bivšeg direktora Ismeta Skoke – kazao je Memišević.

Bivši direktor Ismet Skoko kazao nam je da Memišević vrlo dobro zna šta se dešava u staračkom domu, jer bio je direktor 16 godina i sada je ponovo u direktorskoj fotelji.

- Ništa što se navodi u pismu zaposlenika, koji su "miljenici“ Memiševića, nije tačno. Ni jedan štićenik u vrijeme mog mandata od 4. jula 2014. do 3. jula 2018. godine, nije nestao. U ovo vrijeme nije bilo ni krađe u Centru, a niti samoubistava. To je sve napakovao Memišević, jer kada sam od njega preuzimao dužnost zatekao sam katastrofalno stanje u Centru – tvrdi Skoko.

Prije svega morao sam se riješiti žohara koji su bili u Centru. Nije bilo dovoljno lijekova, pa sam i taj problem riješio. Obnovio sam čajne kuhinje. Uz to sam uspio uštedjeti i kupio sanitetsko vozilo za naše štićenike, jer su se do tada, ako su trebali do bolnice, prevozili u škodi, dodaje naš sagovornik.

Pokazao nam je dokumente na kojem je bilo 226.000 maraka od štićenika, ali ne na odvojenom računu, kako zakon nalaže, već na računu Centra.

- Prilikom mog odlaska sa funkcije izvršena je primopredaja koja je trajala šest sati. Ostavio sam 355.000 maraka na računu Centra, a još 19.000 maraka su naša potraživanja od dužnika. Na posebnom računu ostalo je 196.000 maraka i to je vlasništvo naših štićenika. U pismu navode da naši  korisnici napuštaju Centar, a kada sam odlazio bio je pun sa 352 korisnika – tvrdi Skoko.

Na kraju nam je Skoko kazao da je samoubistava bilo prije nego što je on preuzeo direktorsku funkciju. Uposlenica Centra, koja je završila na Neuropsihijatriji, otišla je prije dvadesetak dana.

Memišević vrši mobing uposlenika, pa su u Centru podijeljeni u dva tabora. Prvi Memišević nezakonito nagrađuje i oni pišu nestine protiv mene, a drugi su u nemilosti direktora.

Poslije isteka mandata ja sam trebao ostati raditi u Centru, a Memišević mi je dao otkaz i zbog toga sam ga tužio, zaključio je Skoko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.