open-navfaktor-logo
search
Velika posjeta
Skijališta u Austriji pooštravaju mjere zaštite od koronavirusa
Nekoliko skijaških područja u Austriji pooštravaju mjere zaštite od koronavirusa nakon navale posjetitelja tokom vikenda.
28.12.2020. u 15:52
get url
text

Mjere uključuju daljnje ograničavanje parkirnih mjesta, više prostora za čekanje u redovima i više osoblja za osiguranje reda, saopćila je država Gornja Austrija koja je u nedjelju zbog sunčanog vremena zabilježila velike gužve.

- U duhu lične odgovornosti, međutim, apeliram i na skijaše da dođu na skijališta, koliko je to moguće, tek poslije podneva, jer su do tada mnogi gosti od jutra opet na putu kući i možete stići ugodno i bez saobraćajnih gužvi - rekao je državni ministar privrede Markus Achleitner, prenosi dpa.

Mnoga su skijališta trenutno otvorena u Austriji, ali većim dijelom samo lokalno stanovništvo može ih posjetiti, jer je obavezan desetodnevni karantin za turiste koji dolaze iz inozemstva.

Osim toga, svi skijaši stariji od 14 godina moraju nositi visokokvalitetne maske, klasificirane kao FFP2 prema standardima Evropske unije, preko nosa i usta dok su u redovima ili se voze u gondoli.

Skijalište Ischgl, koje je ranije ove godine identificirano kao izvor slučajeva COVID-19 širom Evrope, odlučilo je odgoditi početak nove sezone do januara.

Ischglovi operateri žičara ističu da je odmaralište povezano s padinama preko granice u Švicarskoj, tako da se skijaši koji se križaju između dviju zemalja suočavaju se s karantinom u Austriji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.