open-navfaktor-logo
search
Podrška Zmajevima
Skenderija među najposjećenijim dvoranama u prvom prozoru kvalifikacija za Mundobasket
Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u košarci donijele su i povratak navijača u dvorane.
02.12.2021. u 12:59
get url
text

Prvi od šest kvalifikacionih prozora uspješno je okončan. Ukupno se 32 ekipe bore za odlazak na Mundobasket čiji su organizator 2023. godine Japan, Indonezija i Filipini.

U nekim državama još su na snazi mjere protiv pandemije koronavirusa pa zbog toga dvorane na kvalifikacionim susretima nisu mogle biti popunjenje do posljednjeg mjesta.

Bosna i Hercegovina je prvi prozor okončala s maksimalnim učinkom. Izabranici Vedrana Bosnića ostvarili su dvije pobjede. U Skenderiji je "pala" Češka, a u Botevgradu Bugarska.

Meč Zmajeva i Češke u Sarajevu pratilo je 4.200 navijača, objavila je FIBA.

Duelu Švedske i Finske u Stockholmu je prisustvovalo 10.212 fanova, a u Francuskoj je trijumf Trikolora nad Crnom Gorom gledalo 5.376 ljudi.

Turska je imala podršku 7.400 navijača protiv Velike Britanije, a više od 5.000 Finaca nosilo je svoj tim do pobjede nad Hrvatskom....

Drugi prozor prve runde kvalifikacija na rasporedu je krajem februara. Zmajevi će odigrati dvomeč s Litvanijom koja je, također, maksimalna nakon dva kola.

U drugoj rundi kvalifikacija naći će se ukupno 24 tima, po tri najbolja iz osam grupa. Formirane će biti četiri nove grupe (I, J, K, L) sa po šest selekcija. Po tri prvoplasirane reprezentacije iz tih grupa igrat će na Svjetskom prvenstvu 2023.

Tri najbolja tima iz grupe F u kojoj su Zmajevi spojit će se s tri najbolje ekipe grupe E u kojoj igraju Mađarska, Francuska, Portugal i Crna Gora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.