open-navfaktor-logo
search
Apel
SKB Mostar: Davaoci krvi potrebni su sada više nego ikad prije
Iz Transfuzijskog centra Sveučilišne Kliničke bolnice Mostar obavještavaju kako se u sklopu povećanih napora za sprečavanje širenja epidemije koronavirusa, javljaju i dodatni problemi koji mogu potencijalno smanjiti broj prihvatljivih davalaca.
17.03.2020. u 12:53
get url
text

Budući da krv koja se već nalazi u zalihama Transfuzijskog centra spašava živote, održavanje dovoljne opskrbe krvlju je neophodno kako bi se pacijentima u potrebi pružilo optimalno liječenje. Nužno je da zdravi davaoci i dalje doniraju kako bi održali adekvatnu opskrbu krvlju pacijenata koji se svakodnevno oslanjaju na velikodušnost davalaca.

- Davaoci krvi potrebni su sada više nego ikad prije. Ne možemo čekati da se situacija pogorša prije nego što poduzmemo nešto. Opskrba krvlju ne može se uzimati zdravo za gotovo, a korona virus samo pojačava potrebu za adekvatnom zalihom krvi. Pacijente liječimo transfuzijom krvi svakodnevno. To je moguće samo velikodušnošću dobrovoljnih davalaca krvi koji su junaci i čijim darivanjem je spašavanje života moguće - poručili su.

Napominju kako pojedinci nisu izloženi riziku od zaraze COVID-19 kroz postupak darivanja krvi ili putem transfuzije krvi, jer se respiratorni virusi ne prenose darivanjem ili transfuzijom. Rutinske mjere probira već su uspostavljene, kako bi se spriječilo da pojedinci s kliničkim respiratornim infekcijama daruju krv, te da bi se očuvala sigurnost opskrbe krvlju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.