open-navfaktor-logo
search
Nema saglasnosti
Skandalozno: Vijeće ministara nije proglasilo 11. juli za Dan žalosti u BiH
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine sa žaljenjem konstatuje da, prijedlog tačke dnevnog reda u vezi donošenja odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o proglašenju 11. jula 2020. godine Danom žalosti u Bosni i Hercegovini, nije razmatran na jučerašnjoj sjednici. 
10.07.2020. u 17:46
get url
text

Materijal za predmetnu tačku dnevnog reda 11. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine uputilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, ali ni ova tačka nije razmatrana zbog odluke predstavnika HDZ-a BiH da ne podrži cjelokupan predloženi dnevni red zakazane sjednice.

U nastojanju da se nastavi kontinuitet primjerenog odavanja pijeteta žrtvama i porodicama stradalih u genocidu u Srebrenici na području cijele teritorije Bosne i Hercegovine, što je bila praksa proteklih godina, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković uputila je zahtjev sa sazivanje vanredne/telefonske sjednice Vijeća ministara sa samo jednom tačkom dnevnog reda, vezano za donošenje Odluke o proglašenju 11. jula 2020. godine Danom žalosti u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koji je jedini nadležan za sazivanje i redovnih i vanrednih sjednica Vijeća ministara, nije bio u datim okolnostima saglasan da donese potrebnu odluku kojom bi se održala telefonska sjednica i glasalo o predloženoj tački dnevnog reda.

U očekivanju donošenja Odluke Vijeća ministara, što je bila redovna praksa proteklih godina, MVP BiH je uputio instrukciju svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i misijama BiH u svijetu da dostojanstveno obilježe 11. juli 2020. godine spuštanjem zastava na pola koplja/jarbola, te upoznaju zemlje prijema o razlozima za isto, u cilju promicanja toliko potrebne borbe za istinu i pravdu u Bosni i Hercegovini ali i cijelom svijetu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.