open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo u Užicu
Skandalozno: Odbačena krivična prijava za fašističko pjevanje "Božić je, pucaj u džamije" u Priboju
Tužilac Višeg javnog tužilaštva u Užicu Veljko Lazić, donio je rješenje kojim se odbacuje krivična prijava protiv Nikole Damjanovića i ostalih za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje a zbog pjevanja fašističkih stihova "Božić je, pucaj u džamije" na ulicama Priboja, 7. januara 2022. godine.
30.05.2023. u 18:51
get url
text

VEZANI TEKST - "Božić je, pucaj u džamije": Nastavljeni izljevi fašizma u Priboju

Kako se navodi u rješenju razlozi za odbacivanje krivične prijave su to što niko od prisutnih svjedoka nije čuo da neko pjeva "Božić je, pucaj u džamije", te da u izvještaju koji je podnio Nacionalni centra za kriminalističku forenziku, a koji je vještačio video zapis, stoji da jedna od osoba sa snimka otvara usta u jednom vremenskom intervalu, ali da se ne može utvrditi da li izgovara riječi "Božić je, pucaj u džamije". 

Tužilaštvo dalje nalazi, da postoji mogućnost da je da je snimak u pogledu zvuka montiran, odnosno falisifikovan u smislu da se zvučno umjetno riječi koje u realnom događaju i pjevanju nisu izgovorene, ne tretirajući u potpunosti prethodni dokaz da se i na izvornom snimku sa telefona svjedoka Mojićevića, koji je slat na vještačenje, čuje autentično pjevanje "Pucaj u džamije".

Obzirom da su, kako saznaje Agencija SANA, dijelovi iskaza svjedoka u rješenju navedeni suprotno realnim iskazima pred tužilaštvom, te da nisu izvedeni svi dokazi, sa više instanci najavljuje se preduzimanje pravnih aktivnosti kako bi se ovakva skandalozna odluka osporila.

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.