open-navfaktor-logo
search
Nastavlja sa uvredama
Skandalozni Dodik: Zašto u Schmidtovom izvještaju nema ni riječi o punim džamijama u BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nastavio je sa skandaloznim izjavama, vrijeđanjem Bošnjaka i visokog predstavnika u svom najnovijem medijskom istupu.
05.05.2022. u 16:45
get url
text

Dodik je između ostalog kazao da je "u ovoj BiH sve propalo, što se vidi i po nastojanju da se podnese lažni izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, lažni visoki predstavnik".

- Apsurdno i lažljivo, svi jedno do drugog. Ova lažna prijava je zapravo napisana u muslimanskim kancelarijama u Sarajevu i predstavlja njihove stavove, a Christian Schmidt je njihov pravi portparol - naveo je Dodik nastavljajući sa uvredama na račun Bošnjaka, glavnog grada BiH i legitimnog visokog predstavnika, piše N1.

Istakao je da za to nije potrebno mnogo dokaza, budući da se "u tom lažnom izvještaju zaista napadaju samo Srbi i Hrvati, a nema ni riječi o punim omladinskim džamijama kao prijetnje sigurnosti BiH, niti da probošnjaci ne mogu tolerisati manjinu".

- Gdje je Ustav BiH?! Kako je moguće da predsjednik CIK-a izjavi da je nedopustivo primjenjivati ​​Ustav BiH i zakon o izborima, a da Ustav BiH treba da provodi taj zakon. Kako vjerovati? - pita se član Predsjedništva BiH.

On navodi da se "u sve ovo lažno predstavljanje uključio i generalni sekretar UN Antonio Guterres, koji je podnio ovaj lažni pamflet Vijeću sigurnosti bez odluke Vijeća sigurnosti o imenovanju podnosioca predstavke".

Dodik ističe da je RS jasna i veoma precizna u svojim stavovima, te je na taj način dostavila izvještaj Vijeću sigurnosti. Napominje da RS već dugi niz godina ističe da se podjela nadležnosti predviđena Ustavom BiH mora poštovati i provoditi.

- Ipak, ne samo da ne poštuje i ne provodi ovu podjelu nadležnosti, već muslimansko Sarajevo sa svojim saveznicima u OHR-u i Ustavnom sudu BiH nastavlja da podriva autonomiju entiteta, suprotno Ustavu - istakao je Dodik.

Ističe da je RS, kao odgovor na višegodišnju eroziju svojih ustavnih nadležnosti, nedavno započela legalan, demokratski proces vraćanja određenih nadležnosti koje joj je dao Ustav BiH, koji je godinama bez ikakvih kontroverzi provodila. 

- Suprotno histeričnim tvrdnjama, vraćanje nadležnosti koje su joj date Ustavom BiH ni na koji način ne predstavlja poništavanje "reformi", a još manje korak ka otcjepljenju od BiH, bilo de jure ili de facto. RS u potpunosti poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH - istakao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.