Leposavić je izjavio da je spreman da prizna da je u Srebrenici počinjen zločin genocida "kad se to i nedvosmisleno utvrdi".

Leposavić, koji je doktor međunarodnog prava, široj javnosti je postao poznat kao član pravnog tima Mitropolije Crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, a jučer je rekao da je sud u Haagu, gdje je suđeno za genocid u Srebrenici, "izgubio svoj legitimitet", prenosi N1.

Nakon jučerašnjeg nastupa Leposavića oglasio se i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je podsjetio šta je rekao povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

VEZANI TEKST-Crnogorski ministar pravde negira genocid; Avdić: Vi ste bruka i zastiđe

"Sve dok žive ideologije koje negiraju počinjene zločine, ne prestaje ni opasnost od novih stradanja", poručio je u julu 2020. godine Đukanović.

On je tada kazao da sjećanje na zločin koji se desio u Srebrenici smatra pozivom da se i danas traga za istinom, "da ne zaboravimo da je ispunjenje pravde naša obaveza".

"Srebrenica jeste sinonim zločina, ali moramo sve učiniti da bude i sinonim pravde", naglasio je on tada.

Demokratska partija socijalista najavila je da će pokrenuti zakon koji zabranjuje negiranje genocida, a traži i od premijera Zdrava Krivokapića da se izjasni o stavovima ministra Leposavića.

- Iako je jasno da ministar Leposavić uistinu i dolazi iz krugova koji zastupaju takve stavove – nedopustivo je da, u ime građana Crne Gore, sa funkcije kojom predstavlja i državu, zastupa retoriku ostrašćenih šovinista koji su i doveli do genocida u Srebrenici i do uspostavljanja tribunala za ratne zločine - naveli su u DPS-u.

Na izjave Leposavića reagovao je i reis Islamske zajednice Rifat Fejzić koji je kazao da "ako mi u Crnoj Gori ne znamo da se u Srebrenici desio genocid, na osnovu odluke Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu i ako je to stav Vlade Crne Gore, onda se bojim da naš put nije u EU".

Portparol Bošnjačke strane Adel Omeragić je upozorio da je negiranje genocida neprihvatljivo posebno ako se ima u vidu da je Crna Gora na kursu proevropske politike.

- Ovakvi i slični potezi samo nam potvrđuju tezu da se Vlada Zdravka Krivokapića, svjesno ili ne, udaljava od evropskih vrijednosti - rekao je on za Pobjedu.

Prema njegovim rečima, izjava Leposavića je pokazatelj da aktuelna Vlada ne želi da krene u pravcu suočavanja s prošlošću i pomirenja.