Skandal u srbijanskom rukometu: Selektor pijan vodio utakmice, nije znao gdje igrači nastupaju

objavljeno: 22.02.2018. u 20:22

Rukometaši Srbije rezervirali su kartu za povratak kući prije kraja prvog kruga Evropskog prvenstva u Splitu i ostajali su budni do jutra, rekao je, između ostalog, selektor Srbije Jovica Cvetković i izazvao lavinu reakcija.

Reprezentativci Srbije selektoru su odgovorili zajedničkim saopćenjem kojega prenosimo u cijelosti:

- Poštovani prijatelji rukometa i ljubitelji sporta, protekla dva dana smo bez ikakvog razloga i osnove stavljeni na stup srama "zahvaljujući" "selektoru" Jovici Cvetkoviću, koji je iznio niz neistina na naš račun. Sada je došlo vrijeme da i mi progovorimo. Odgovorno, sportski i moralno tvrdimo da je svaka riječ izrečena od strane Cvetkovića notorna laž. Da krenemo od osnovnog, informiranosti! Zar je moguće da selektor jedne zemlje ne zna u kojem mu klubu igraju igrači?! Zar je moguće da je selektor pitao kapitena Žarka Šešuma kako je u Löwenu ne znajući, naravno, da je on već četiri godine u Göppingenu! Zar je moguće da selektor postavi pitanje reprezentativcu Bogdanu Radivojeviću: "Gdje si sad, mali?" aludirajući na klub u kom igra, jer, naravno, to tek nije znao? Zar je moguće da selektor ode u Skoplje obaviti razgovor s Alemom Toskićem, a on igra u Velenju?

Onda nas valjda i nije trebalo čuditi što nije znao 85 posto protivničkih igrača. Što ćemo s činjenicom da na 86 posto treninga nije ni bio? A i kad jest, pušio je u dvorani gdje se trenira! U trenirci s grbom Srbije! Na pušenje u svlačionici pred svaku utakmicu smo navikli, to nije novost.

Nijednom tokom Evropskog prvenstva selektor nije putovao s ekipom autobusom, već privatnim vozilom. Nije se znalo kad su doručak ili večera, kad se kreće iz hotela.... Za sedam dana u hotelu račun je bio 1.200 eura samo za alkohol! Onda i ne čudi što je selektor svaku večer bio u alkoholiziranom stanju. Kulminacija je bila kad je u takvom stanju vodio utakmicu protiv Bjelorusije. Pod učinkom alkohola napao je i udario potpredsjednika Saveza Dragana Škrbića. Da, to je istina jer su igrači bili prisutni, razdvajali i smirili strasti.

U najmanju je ruku sramotno i ružno da svoje neznanje, nered i skandale Jovica Cvetković pravda preko naših leđa. Niko od nas nije išao na izlet, nego na Evropsko prvenstvo da se časno i pošteno, kao i uvijek, bori za svoju zemlju. Naša je dužnost reći ovo jer javnost koja je uz nas i kad pobjeđujemo i kad gubimo mora znati istinu! Mi prihvaćamo naše greške, ali nemamo razloga lagati i izmišljati, mi se ne skrivamo: pobjedu slavimo, poraze priznajemo.

Sportski pozdrav, reprezentativci Srbije!