open-navfaktor-logo
search
Duga lista
Skandal u Belgiji: Koji bh. fudbaleri su sarađivali s Veljkovićem
Istraga je u toku, a tužilaštvo je otvorilo dosje o pranju novca te istragu usmjerilo prvenstveno na fudbalske menadžere
11.10.2018. u 11:34
get url
text

Belgiju trese skandal zbog navodnog namještanja utakmica, a u srijedu je uhapšen Ivan Leko, hrvatski trener koji sjedi na klupi Club Bruggea.

Istraga je u toku, a tužilaštvo je otvorilo dosje o pranju novca te istragu usmjerilo prvenstveno na fudbalske menadžere Mogija Bayata i Dejana Veljkovića, prenosi Jutarnji list.

Za Bayata se govori da je "kralj transfera u Belgiji", dok je Veljković kralj fudbalera na "ić".

Upravo Veljković, piše belgijski VTM, ima jaku poveznicu s Lekom čiji je posrednik bio prilikom njegovog igračkog transfera u Lokeren, a sredio mu je i prvi posao u OH Leuvenu.

Belgijci Veljkovića predstavljaju kao čovjeka iza kojeg je puno poslova s transferima igrača i trenera, a među njima su i neki  bh. fudbaleri, kako bivši tako i još uvijek aktivni: Ervin Zukanović, Edin Cocalić, Sulejman Smajić, Mirsad Bešlija, ali i aktuelni fudbaler Zrinjskog Dalibor Veselinović, koji je nastupao u Belgiji.

Belgijski mediji javljaju da je Leko ispitan, dok Bayat i Veljković još nisu.

Belgijska policija provodi dvostruku istragu o agentima igrača i o namještanju rezultata utakmica iz prošle godine. Tužilaštvo je otvorilo dosje o pranju novca, a istraga će biti usmjerena prvenstveno na agente igrača Mogija Bayata i Dejana Veljkovića, kao i na klubove s kojima su oni u vezi, pišu "L'Eco" i "Le Soir".

Racije, konkretno njih 44 kako piše list "L'Echo" su provedene u klubovima Anderlechtu, Club de Bruggesu, Standardu i Antwerpu. Racije su provedene kod vodećih ljudi iz tih klubova, kod agenata igrača, kod sudija, kod jednog advokata, u računovodstvenom uredu, kod jednog trenera, kod nekoliko novinara i kod još nekolicine mogućih suučesnika.

Osim toga, racije u vezi s ovim slučajem provedene su i u Francuskoj, Luksembugu, na Kipru, u Crnoj Gori, Srbiji i u Makedoniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.