Sat vremena prije nego što će se Dačić obrušiti na Varhelyi a razgovor je tekao potpuno normalno, bez visokih tonova i neprijatnosti.

 U jednom trenutku Dačić je uzeo riječ i grubo se obratio evropskom komesaru.

- Bio je vrlo neprijatan. Rekao mu je da ne zna gde je došao, da šuti dok neko otima srpske manastire na Kosovu, da šuti za takse koje je uvela Priština na robu iz Srbije – kaže izvor Blica koji je prisustvovao sastanku.

Predsjednica Vlade, kao i ministrica za EU Jadranka Joksimović i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović bili su u čudu, a potom je Varhelyi uključio mikrofon i obratio se šefu diplomatije Srbije.

- Ja sam jedini evropski komesar koji je reagovao na takse, osudio sam ono što se događa u Crnoj Gori, Srbija je prva zemlja u koju sam došao nakon uvođenja nove metodologije i konačno, došao sam ovdje da vam pomognem – rekao je on. 

 Nakon toga, on je isključio mikrofon, prišao Ani Brnabić, rukovao se i napustio prostoriju.

Pozvali smo Ivicu Dačića da ga pitamo zašto je napao gosta, a on nam je rekao da “nije napao njega nego EU”.

- Napao sam EU zbog nepoštovanja Briselskog sporazuma, uvođenja Kosova u poglavlje 35, pa sada sve zavisi od toga, zbog toga što šute na dešavanja u Crnoj Gori i što su nepravedni – rekao je on za Blic.

Dačić dodaje da je poručio gostu da pita opoziciju kakav im je stav o EU, o Kosovu, o Briselskom sporazumu, o Krimu… te da mu je rekao kako je on lično prijatelj Srbije kao i njegova zemlja i da mu želi sreću.

Dačić dodaje da je izrevoltiran time što  tema  evropskog komesara nije samo metodologija, već i region, vanjskopolitička i druga pitanja. Međutim, negira da je u prostorijama Vlade Srbije  bilo skandala:

- Nije to bio nikakav skandal i sastanak nije prekinut, nego je Varhelyi  žurio na sastanak sa opozicijom.