open-navfaktor-logo
search
ZZO ZDK
Škaljo: Bolnicama će ponovo biti refundirani troškovi nabavke Tocilizumaba
Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZO ZDK) donio je odluku za refundaciju nabavke lijeka za potrebe lječenja bolničkih pacijenata sa slikom dokazane aktivne COVID infekcije - istakao je u izjavi Feni direktor ZZO ZDK Omer Škaljo.
26.01.2022. u 10:04
get url
text

Radi se o lijeku Tocilizumab-Actemra, za koji su prošle godine, napominje, u saradnji sa Vladom ZDK, izdvojili 350.000 KM.

- S obzirom na to da su, prema sadašnjim podacima kojim raspolažemo, dosta blaže kliničke slike te je i manje hospitaliziranih pacijenata zaraženih koronavirusom u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj, nadamo se da će ove godine za ovu namjenu biti potrebno manje finansijskih sredstava nego prošle godine, ali budžetom nismo ograničili iznos tih sredstava.

Našim ćemo bolnicama, ali ako bude potrebe za liječenjem naših osiguranika i izvan ZDK, refundirati sve troškove nabavke tog lijeka - rekao je Škaljo.

Omer Škaljo   FOTO: FENA

Upravni odbor ZZOZDK, napominje Škaljo, 1. aprila prošle godine preuzeo obavezu refundacije troškova refundacije nabavke tog lijeka za liječenje svojih osiguranika, ali je ubrzo, iz praktičnih razloga, preinačio odluku te obavezu nabavke pomenutog lijeka prenio na dvije bolnice u tom kantonu, u kojima se, uglavnom, i liječe svi Covid-pozitivni pacijenti kojima je neophodno bolničko liječenje.

U cilju efikasnijeg procesa vakcinacije starije populacije, Škaljo najavljuje da će sutra, u prostoru Javne ustanove Penzionerski dom sa stacionarom ZDK, održati sastanak s predstavnicima Udruženja penzionera ZDK.

- Obratili su nam se predstavnici tog udruženja, koje broji oko 63.000 penzionera, da im, zajedno s Vladom ZDK, iznađemo način za bolju organizaciju procesa vakcinisanja njihovih članova koji su zdravstveno najugroženija ta kategorija.

Probat ćemo iznaći način da za četiri do pet hiljada tih, zdravstveno najugroženijih penzionera, s nadležnim domovima zdravlja u općinama i gradovima te Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, osiguramo mogućnost bržeg i efikasnijeg vakcinisanja. Pogotovo što su i velike hladnoće pa da ne bi čekali u redovima - najavio je Škaljo.

Penzionerska udruženja iz lokalnih zajednica, napominje Škaljo, domovima zdravlja u svojim sredinama bi trebali najaviti dolazak veće grupe penzionera, kako bi se osigurali termini i vakcine za njihovu vakcinaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.