open-navfaktor-logo
search
Washington
Skaka potpisao inicijativu: Grad Sarajevo bez mina do 2020. godine
Potpisanim Memorandumom o razumijevanju planirano je potpuno deminiranje glavnog grada Bosne i Hercegovine do 2020. godine
24.10.2018. u 14:16
get url
text

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i general Gordon Sullivan, potpisali su danas u Washingtonu Memorandum o razumijevanju između Grada Sarajeva i američke organizacije ”Marshall Legacy Institute“ (MLI) kojim će se omogućiti potpuno deminiranje glavnog grada Bosne i Hercegovine do 2020. godine.

Riječ je o dokumentu koji otvara vrata za realizaciju vrijednih projekata u Sarajevu i BiH.

Domaćini gradonačelniku Sarajeva bili su general Sullivan, inače, predsjednik i osnivač MLI, te Perry Baltimore, predsjednik i izvršni direktor organizacije koja već 20 godina pomaže Bosni i Hercegovini.

-Naš cilj je Sarajevo bez mina do 2020. godine i uvjeren sam da ćemo u saradnji sa Marshall Legacy Institutom, to i postići. Grad Sarajevo se ubrzano razvija i moramo dovršiti neke procese koji su zaostavština prošlog vremena. Sigurnost i stabilnost su temelji za ekonomski napredak i boljitak u svakom smislu - rekao je Skaka povodom potpisivanja Memoranduma.

Kako je naveo, veliki napredak je ostvaren u čišćenju Bosne i Hercegovine od užasne prijetnje koju predstavljaju mine, prije svega zahvaljujući međunarodnoj deminerskoj zajednici, posebno velikodušnoj pomoći Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Ureda za uklanjanje i smanjenje broja oružja pri američkom State departmentu.

-Nijedna druga zemlja nije učinila više da nam pomogne. Zadovoljstvo mi je najaviti inicijativu, predvođenu Marshall Legacy Institutom u partnerstvu s Gradom Sarajevom, Centrom za obuku pasa minotragača i International trust fondom ‘Unapređenje sigurnosti ljudi’, čiji je cilj očistiti Sarajevo i susjedne općine od mina do septembra 2020., prije obilježavanja 25. godišnjice završetka rata u Bosni i Hercegovini - dodao je Skaka.

Potpisani Memorandum precizira i saradnju Grada sa susjednim općinama u realizaciji deminerskih projekata. Marshall Legacy Institut je, tokom proteklih godina donirao desetine pasa minotragača lokalnim deminerskim organizacijama da bi pronašli mine prije nego što uzrokuju povrede ili ubiju nedužne ljude. Veliki broj žrtava mina širom Bosne i Hercegovine primio je pomoć putem programa ”Djeca protiv mina“.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.